02:28

Brzo, vešto i hrabro – akcije spasavanja

Sudbina jedne trećine

Brzo, vešto i hrabro – akcije spasavanja

Održiva budućnost -

Za godinu dana, šume uspevaju da prerade jednu trećinu emisija ugljen dioksida koji nastane na Zemlji usled sagorevanja fosilnih goriva.

Oko jednu trećinu teritorije Srbije pokrivaju šume, ali brojni požari svake godine prete da jednu trećinu tih stabala zauvek unište.

Porast prosečnih temperatura usled globalnog zagrevanja povećao je verovatnoću izbijanja požara što predstavlja veliku pretnju za područja pod šumom. Prema zvaničnim podacima samo u 2020. u Srbiji je izbilo 26 požara u državnim šumama u kojima je uništeno oko 3.500 kubnih metara drveta. Šume imaju važnu ulogu u zaustavljanju klimatskih promena. Zbog toga je očuvanje šumskih ekosistema presudno za zaštitu planete i za kvalitet života budućih generacija.

Kako bi svi delovi Srbije bili adekvatno opremljeni za borbu sa šumskim požarima, očuvanje ljudskih života i imovine, podrška je neophodna – zato je sredinom 2021. EU donirala Sektoru za vanredne situacije 27 vatrogasnih vozila za gašenje šumskih požara. Vrednost vozila veća je od milion evra, a dodeljena su opštinama i gradovima Srbije u okviru projekta “EU za Srbiju otpornu na katastrofe”, koji finansira Evropska unija, a sprovodi UNDP.

VIDEO – LINK

Vozila za gašenje požara deo su značajne EU podrške Srbiji u ovoj oblasti – nabavljena su vozila hitne pomoći, specijalna vozila za Gorsku službu spasavanja, mobilne brane za odbranu od poplava u vrednosti od 14 miliona evra.

Vatrogasci bez granica

Dve opštine, jedna u Srbiji (Žagubica) a druga u susednoj Rumuniji (Rekaš) udružile su se u nameri da brže reaguju na moguće katastrofe. Kroz projekat prekogranične saradnje „Vatrogasci i upravljanje vanrednim situacijama Rekaš – Žagubica“ podelile su budžet od 200.000 evra i opremili se modernom opremom za hitno reagovanje.

EU za tebe
foto: EU za tebe

„Nabavka vozila za šumske požare i kamiona sa raonikom i solanom je posebno važna. Kupili smo i dve prenosne pumpe koje su posebno bile važne tokom poplava 2018. i 2020, a značajno je i to što smo formirali dobrovoljno vatrogasno društvo Mlava i opremili njihove prostorije“, kaže Milena Pajić, članica projektnog tima Opštine Žagubica. Od juna 2017. do maja 2019. EU uložila je 1,2 miliona evra u ovakvu pomoć.

„Prekogranična saradnja odvija se dobro i na jugu naše zemlje, gde je u okviru Interreg IPA CBC programa Srbije i Bugarske, za jedinicu Sektora za vanredne situacije u Pirotu, isporučeno specijalizovano vatrogasno vozilo za gašenje požara, 50 rasklopivih vatrogasnih pumpi, kao i nekoliko kancelarijskih uređaja. Projekat su realizovali Sektor za vanredne situacije Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije i Generalni direktorat za zaštitu od požara i civilnu zaštitu Ministarstva unutrašnjih poslova Bugarske. Saradnja se pokazala kao vrlo uspešna i kada je 2019. godine izbio veliki požar na Staroj planini. Zahvaljujući poboljšanim veštinama i efikasnoj međusobnoj komunikaciji, zajedničkim dejstvima sektora i vatrogasaca sa obe strane granice, požar je zaustavljen nakon nekoliko dana teške borbe“, kažu u Ministarstvu unutrašnjih poslova.

BOX

Vatrogasci preko granice

Solidarnost i podrška ugroženima u kriznim situacijama je neophodna. Kada su u leto 2021. izbili veliki požari u Grčkoj, vatrogasci iz Srbije pritekli su u pomoć grčkim kolegama.

Grupa od 37 pripadnika Sektora za vanredne situacije iz Niša učestvovalo je u akciji. Spasioci iz Srbije u Grčkoj su reagovali sa 14 specijalizovanih vozila za borbu sa šumskim požarima, a deo tih vozila je donacija EU.

EU za tebe
foto: EU za tebe

Pomoć stiže, sačekajte

Vatrogasci nisu jedini spasioci koje EU pomaže u Srbiji. Hrabri momci i devojke iz Gorske službe spasavanja (GSS) bezbednije i brže dolaze upomoć povređenim planinarima, turistima i skijašima uz pomoć vozila koja su dobili kroz projekat – „EU za Srbiju otpornu na katastrofe”, koji sprovodi UNDP (Program Ujedinjenih nacija za razvoj).

Potrage za nestalim osobama, spasavanje iz poplava i rečnih brzaka, sa stena, iz jama, ukazivanje pomoći povređenim skijašima – spasioci GSS-a doslovno mogu – sve.

Gorska služba spasavanja je, osim vozila, od EU dobila nove uniforme i opremu, koja će spasiocima omogućiti da budu efikasniji i na teško pristupačnim terenima. Za GSS su obezbeđena dva terenska vozila, minibus sa 9 sedišta, motorne sanke, kao i telekomunikaciona oprema, nosila, sigurnosna oprema za penjanje i spasilačke uniforme, a obezbeđene su i specijalizovane obuke za pripadnike GSS u skladu sa evropskim standardima. Ova donacija vredna je 200.000 evra.

Posebnu pažnju privlače motorne sanke, koje skijaši i borderi mogu videti na stazama Kopaonika.

Marko Brzaković, jedan od iskusnijih volontera Gorske službe spasavanja (GSS), ispričao je da tokom sezone, dnevno uspeju da prevezu oko 10-15 povređenih, a u danima praznika imaju i više intervencija.

„Poenta je spasiti ljudski život“, Marko kratko sažima rezultate rada svog tima.

„Akcija spasavanja ne znači samo pružiti prvu pomoć, već i transportovati povređenog do medicinske ustanove. Samim tim što sam ja kao sankaš najmobilniji na planini, najbrže stižem na intervenciju i transportujem najbrže moguće do trauma centra. Bez ovog dela opreme bilo bi otežano funkcionisati na Kopaoniku.“

„Kod težih povreda transport je ključan deo operacije spasavanja – u takvim trenucima brzina može da znači i život unesrećenog“, dodaje Jovan Raketić, volonter GSS – skijaš.

Pored aktivnosti spasavanja na skijalištima, volonteri GSS su od početka 2021. izveli oko 30 akcija uspešnih spasavanja.

Promo tekst

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track