Potpisan Protokol o saradnji u vezi s realizacijom Programa „Za čistije i zelenije škole u Vojvodiniˮ
Foto: AP Vojvodina

Potpisan Protokol o saradnji u vezi s realizacijom Programa „Za čistije i zelenije škole u Vojvodiniˮ

Održiva budućnost -

Dana 28. marta 2022. godine u Skupštini Autonomne pokrajine Vojvodine, potpisan je Protokol o saradnji u vezi s realizacijom Programa „Za čistije i zelenije škole u Vojvodini“.

Program „Za čistije i zelenije škole u Vojvodini“ pokrenut je pre trinaest godina, kada su Pokrajinski sekretarijat za urbanizam i zaštitu životne sredine i Pokrajinski sekretarijat za obrazovanje, propise, upravu i nacionalne manjine – nacionalne zajednice, u saradnji sa Pokretom gorana Vojvodine potpisali prvi Protokol o saradnji. Cilj programa je da se podigne svest i lična odgovornost za brigu o životnoj sredini u vaspitno-obrazovnim ustanovama i lokalnim zajednicama na teritoriji AP Vojvodine, a deca i učenici prepoznati su kao ključni činioci.

Vojvodina
foto: AP Vojvodina

Danas u programu učestvuje čak šest sekretarijata Pokrajinske vlade (PS za obrazovanje, propise, upravu i nacionalne manjine – nacionalne zajednice, PS za urbanizam i zaštitu životne sredine, PS za energetiku, građevinarstvo i saobraćaj, PS za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo, PS za sport i omladinu i PS za privredu i turizam), zatim Grad Novi Sad – Gradska uprava za zaštitu životne sredine, JP „Vojvodinašumeˮ i Pokret gorana Vojvodine.

Protokol o saradnji potpisalo je svih devet partnera na programu, a njegovim potpisivanjem planira se nastavak započete saradnje koja će doprineti još intenzivnijoj edukaciji u oblasti zaštite životne sredine u vaspitno-obrazovnim ustanovama. Potpisnici Protokola su saglasni sa uspostavljanjem međusobne saradnje kako bi se obezbedili svi neophodni uslovi za realizaciju Programa „Za čistije i zelenije škole u Vojvodini“.

Vojvodina
foto: AP Vojvodina

U uvodnom obraćanju, koordinator Programa „Za čistije i zelenije škole u Vojvodini“ i podsekretarka u Pokrajinskom sekretarijatu za urbanizam i zaštitu životne sredine, Brankica Tabak je istakla da se ovaj program realizuje kontinuirano, uprkos teškoćama koje je prouzrokovala pandemija bolesti COVID-19. Napomenula je da partnerska saradnja doprinosi tome da se ovaj program razvija i traje punih trinaest godina. Ona je zaključila da današnje potpisivanje protokola obavezuje sve partnere da se proaktivno izraze s ciljem da se poseti što veći broj škola i time programu dâ još veći značaj.

Potpredsednik Pokrajinske vlade i pokrajinski sekretar za obrazovanje, propise, upravu i nacionalne manjine – nacionalne zajednice, Žolt Sakalaš je izjavio da zaštita životne sredine jeste tema globalnog značaja, interesa i dometa i da Vojvodina nimalo ne zaostaje za planetarnim aktivizmom u toj oblasti. Istakao je da je naša pažnja dosledno poklonjena učenicima koji – zahvaljujući ovom programu – mogu da se prepoznaju kao ključni akteri promena u polju brige o životnoj sredini.

Vojvodina
foto: AP Vojvodina

Pokrajinski sekretar za privredu i turizam, dr Nenad Ivanišević je rekao da ovu planetu nismo nasledili da bismo je uništili, već da bismo je bolju predali pokolenjima koja dolaze i da upravo ovaj projekat već trinaest godina to ima za cilj – da životnu sredinu učini boljom i sačuva je.

Svi partneri su izrazili veliko zadovoljstvo što su deo jednog ovakvog programa i što će u skladu sa svojim mogućnostima i znanjem doprineti njegovoj kvalitetnijoj i boljoj realizaciji.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track