OBUCITE SE KAO ZA POSLOVNI SASTANAK ILI VEČERNJI IZLAZAK I DOĐITE NA "BICIKL ŠIK VOŽNJU" Vidimo se u petak na Trgu Republike!
Foto: Kurir

OBUCITE SE KAO ZA POSLOVNI SASTANAK ILI VEČERNJI IZLAZAK I DOĐITE NA "BICIKL ŠIK VOŽNJU" Vidimo se u petak na Trgu Republike!

Održiva budućnost -

O biciklizmu i Svetskom danu bicikla

Povodom proslave Svetskog dana bicikla, UN Srbija, Ambasada Kraljevine Holandije i Ulice za bicikliste organizuju Bicikl šik vožnju u petak, 3. juna 2022, od 17 časova na Trgu Republike! Ruta ide preko Novog Beograda, dela grada poznatog po velikom broju poslovnih centara gde će se promovisati bicikl kao idealno prevozno sredstvo za odlazak na posao, ali i do škole, fakulteta ili za večernji izlazak. Organizatori žele da poruče poslodavcima da briga o zaposlenima podrazumeva obezbeđivanje uslova da se na posao dođe najzdravijim prevoznim sredstvom, a donosiocima odluka da briga o građanima i građankama podrazumeva ulaganje daljih napora u razvoj razumne biciklističke infrastrukture i realizaciju planiranih biciklističkih staza. "Pozivamo učesnike da se obuku šik, onako kako bi išli na poslovni sastanak, ali i u večenji izlazak ili u pozorište. Cilj manifestacije je da pokažemo da vožnja bicikla nije aktivnost koja zahteva specijalnu sportsku opremu, već bezbedne uslove za vožnju, biciklističke staze, mirniji saobraćaj i manje motornog saobraćaja na ulicama. Vidimo se u petak! Dođite da zvonimo na sva zvonca, jer bicikl je uvek u modi", stoji u saopštenju organizatora.

Generalna skupština Ujedinjenih nacija je 2018. proglasila 3. jun za Međunarodni dan bicikla, čime je prepoznala značaj ovog prevoznog sredstva i njegov doprinos postizanju Ciljeva održivog razvoja. Međunarodni dani su prilika da se poveća informisanost o određenim pitanjima i da se pozove na akciju, i to je upravo ono što mi radimo ovom prilikom. Bicikl se kao prevozno sredstvo koristi već više od 100 godina. U Holandiji, biciklizam je procvetao 70-ih godina kao odgovor lokalnih vlasti na naftnu krizu. Promena je počela otvaranjem ulica za bicikliste nedeljom u svim ulicama, a sada, 50 godina kasnije, broj biciklista u Holandiji premašuje 22 miliona. Jedan od proverenih obrazaca za razvoj biciklizma kao prevoznog sredstva jeste razvijanje biciklističke infrastrukture u gradovima. Iako Beograd nije Amsterdam, jer je brdovit u odnosu na holandske ravnice, morfologija terena ne mora da bude prepreka. Naime, od početka razvoja biciklističke infrastrukture u Holandiji, kao i pružanjem benificija biciklistima, vidi se jasan porast ovog nazdravijeg vida transporta u svakodnevnom životu. Predrasuda da je bicikl prevozno sredstvo za siromašne je prevaziđena činjenicom da je bicikl najpopularnije prevozno sredstvo u najbogatijim državama Evrope. A da se biciklima ne služe samo sportisti govori i trend Cycle chic.

(Promo - tekst)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track