Kanađani kupuju novosadsku genetski nemodifikovanu soju
Foto: promo

SRPSKA SOJA OSVAJA AMERIČKI KONTINENT

Kanađani kupuju novosadsku genetski nemodifikovanu soju

Održiva budućnost -

Institut za ratarstvo i povrtarstvo iz Novog Sada, institut od nacionalnog značaja za Republiku Srbiju sklopio je izuzetno vredan posao izvoza genetski nemodifikovane sorte soje u Kanadu, a takav proizvod je sve traženiji na zapadu.

Kanada je peti najveći izvoznik soje na svetu, koja sa proizvodnjom od preko 6,3 miliona tona soje godišnje ima 10 puta veću proizvodnju od Srbije. Cela Evropska unija proizvodi dva puta manje soje od Kanade. Ovi podaci dodatno potvrđuju kvalitet novosadskih sorti soje i uspeh Instituta, koji je još jednom dokazao da je prepoznat kao jedna od vodećih oplemenjivačkih kuća na svetu.

Direktor kompanije Agrimagic
Direktor kompanije Agrimagicfoto: promo

Predstavnici kanadske kompanije "Agromagic" iz Kvebeka, koja se bavi doradom, čišćenjem i izvozom genetski nemodifikovane soje na tržištu Azije, na svojim poljima su tokom prošle i ove godine posejali nekoliko sorti razvijenih u Institutu za ratarstvo i povrtarstvo, Novi Sad, i kako ističu, izuzetno su zadovoljni prinosima i kvalitetom. Sve govori da će se broj površina pod zasadom soje iz Srbije, koja se po prvi put našla na američkom kontinentu, uskoro i drastično uvećati. Kanađani za sada gaje sorte "NS Vulkan", "Favorit" i "NS Apolo”.

- Zadovoljni smo rezultatima iz prethodne godine i nastavljamo sa testiranjem. Ako se rezultati potvrde, i reakcije proizvođača budu dobre, posao sa Institutom ima potencijal da se poveća nekoliko puta. Saradnju smo započeli tako što je do mene došla informacija da NS seme ima veoma dobar sortiment. Već nakon prvog testiranja smo bili prezadovoljni. Nastavljamo testiranje i kupovinu komercijalnog semena. Sorta "Apolo" je najviše prisutna na našim njivama i izgleda odlično. Ima veliki broj cvetova, i ima sve pretpostavke za dobar prinos - rekao je izvršni direktor "Agromagic" Gijom Vine.

Najveću zaslugu za "sletanje" novosadskog "Apola" na njive Kanade ima generalni direktor Instituta prof. dr Jegor Miladinović, autor ove izuzetne rodne i kvalitetne sorte.

Kaže da je saradnja sa kanadskom kompanijom od izuzetnog značaja.

1 / 5 Foto: promo

- Kanada je veliki potrošač genetski nemodifikovane soje i jedan od najvećih izvoznika soje u svetu. Izvoze u Japan, Kinu i južnu Koreju, u centar porekla soje. U Kanadi se nalaze brojne multinacionalne kompanije koje se bave istraživanjem, te se ova saradnja može okarakterisati kao veliki uspeh Instituta za ratarstvo i povrtarstvo - ističe prof. Miladinović.

Inače, istraživanja na soji u novosadskom Institutu započeta su sredinom prošlog veka. U našoj zemlji priznato je preko 140 sorti novosadske soje, dok je u inostranstvu priznato preko 190 sorti. Danas je Srbija najveći proizvođač i izvoznik nemodifikovane soje u ovom delu Evrope, a zahvaljujući sorti "NS Blackstar" autora prof. dr Jegora Miladinovića, koja je uvrštena među 20 najinovativnih sorti soje u Evropi u 2020. godini, Institut se našao i među 20 najboljih oplemenjivačkih kuća u svetu.

Institut za ratarstvo i povrtarstvo, Novi Sad sa svojim brendom "NS SEME", jedan je od šest instituta od nacionalnog značaja za Republiku Srbiju i predstavlja temelj srpske poljoprivredne nauke. Naučno-istraživački tim Instituta čini preko 100 istraživača, sa više od 90 doktora nauka uz više od 300 visoko obrazovanih stručnjaka i radnika različitih profila.

Promo tekst

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track