OBELEŽEN MEĐUNARODNI DAN REZERVATA BIOSFERE
Foto: Promo

OBELEŽEN MEĐUNARODNI DAN REZERVATA BIOSFERE

Održiva budućnost -

Javno preduzeće „Srbijašume“ Beograd, vodeće preduzeće u upravljanju zaštićenim područjima u Srbiji, obeležilo je 3. novembra prvi Međunarodni dan rezervata biosfere.

Međunarodni dan rezervata biosfere
foto: Promo

Tim povodom u amfiteatru Šumarskog fakulteta održan je skup na kojem je prisustvovalo više od 150 učesnika. Okupljanima su se obratili dekan Šumarskog fakulteta - profesor dr Branko Stajić, v.d. direktora JP „Srbijašume“ - Igor Braunović, pomoćnik ministra zaštite životne sredine i predsednik Nacionalnog komiteta za Uneskov program „Čovek i biosfera“ - Jasmina Jović, predsednik Nacionalne Komisije za saradnju sa UNESCO - profesor dr Goran Milašinović i v.d. direktora Zavoda za zaštitu prirode Srbije - Marina Šibalić.

Međunarodni dan rezervata biosfere
foto: Promo

Izvršni direktor Sektora za šumarstvo i zaštitu životne sredine, Ješa Erčić predstavio je doprinos JP „Srbijašume“ Rezervatu biosfere „Golija-Studenica“, koji je član mreže rezervata od 2001. godine. Periodični izveštaj o Rezervatu biosfere „Golija-Studenica“ za period 2012-2021. godine, predstavile su Gordana Jančić (JP „Srbijašume“) i Biljana Krsteski (Zavod za zaštitu prirode Srbije). Monografiju koja je urađena povodom 20. godina zaštite Parka prirode i 20 godina od proglašenja PP „Golija“ za Rezervat biosfere predstavili su urednici Dejan Zagorac (EKO CENTAR) i Dragoljub Šekler (upravnik RJ „Park prirode Golija“). O istraživanjima kulturnog nasleđa na području RB „Golija-Studenica“ govorila je direktorka Zavoda za zaštitu spomenika kulture mr Katarina Grujović Brković, koja je predstavila i urađenu kartu - Nemanjino nasleđe u dolini reke Studenice. Rukovodilac odeljenja za zaštitu šuma i zaštićena prirodna dobra Dejan Miletić predstavio je saradnju JP „Srbijašume“ sa Regionalnom kancelarijom UNESCO u Veneciji.

Međunarodni dan rezervata biosfere
foto: Promo

Obeležavanje Međunarodnog dana rezervata biosfere ustanovljeno je u junu ove godine na 41. Generalnoj konferenciji UNESCO u okviru MAB programa (MAB Programme = Man and Biosphere Programme - „Čovek i biosfera“). Svrha Međunarodnog dana rezervata biosfere je da se na godišnjem nivou uputi poziv za jačanje svesti o održivom razvoju savremenog sveta i doprinosu Svetske mreže rezervata biosfere toj održivosti. Svetsku mrežu rezervata biosfere u ovom trenutku čini 738 rezervata biosfere u 134 zemlje sveta.

Međunarodni dan rezervata biosfere
foto: Promo

Ove godine, na 41. zasedanju, Savetodavni komitet za rezervate biosfere dao je pozitivno mišljenje o Periodičnom izveštaju Rezervata biosfere „Golija-Studenica“ za period 2012-2021, što znači da naš Rezervat biosfere „Golija-Studenica“ ispunjava kriterijume MAB programa i nastavlja da bude član prestižne Svetske mreže rezervata biosfere.

Promo

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track