BUDUĆNOST! AMBASADE NORVEŠKE, FINSKE, DANSKE I ŠVEDSKE: Srbija je važan partner u zelenoj tranziciji
Foto: Ana Paunković

BUDUĆNOST! AMBASADE NORVEŠKE, FINSKE, DANSKE I ŠVEDSKE: Srbija je važan partner u zelenoj tranziciji

Održiva budućnost -

Na drugoj od ukupno četiri planirane konferencije o zelenim temama govorilo se o obnovljivim izvorima energije, odnosno onome što je potrebno kako
bismo svi zajedno prošli kroz zelenu tranziciju

Srbija je važna evropska država, a nordijske zemlje je vide kao bitnog partnera s kojim žele saradnju kako bi svi zajedno što bolje ostvarili ciljeve zelene tranzicije. Ali ona se ne tiče samo poštovanja različitih principa, standarda, zaštite klime ili javnog zdravlja već podrazumeva racionalni ekonomski interes svake zemlje, poručio je juče ambasador Norveške u Srbiji Jern Gjelstad na konferenciju „Norveško-srpsko partnerstvo za obnovljive izvore energije“ u Naučno-tehnološkom parku u Beograd.

Na drugoj, od ukupno četiri planirane konferencije o zelenim temama koje će biti održane u narednim mesecima i u Čačku i Nišu, pre svega je bilo reči o obnovljivim izvorima energije, odnosno onome što je potrebno kako bismo svi zajedno prošli kroz zelenu tranziciju.

Inicijativa

Nordijski zeleni projekat

l Nordijski zeleni projekat 2022/2023. inicijativa je koju sprovode četiri nordijske zemlje koje predstavljaju ambasade Danske, Finske, Norveške i Švedske u Srbiji. Partnerstvo za obnovljive izvore energije je događaj koji vodi Ambasada Norveške u procesu pomoći Srbiji da ubrza sopstvenu zelenu tranziciju i preduzme akciju u vezi sa zelenim inicijativama na regionalnom nivou u jugoistočnoj Evropi i zapadnom Balkanu. Prva konferencija na temu održive poljoprivrede, čiji pokrovitelj je bila Ambasada Danske, održana je u oktobru ove godine u Novom Sadu i imala je za cilj partnerstvo za održivu poljoprivredu, dok se naredna konferencija očekuje u februaru sledeće godine.

Nordijski zeleni projekat
foto: Ana Paunković

Nove tehnologije

- Norveška je zemlja bogata izvorima energije, međutim, i pored toga, postoji snažna svest da ovi izvori neće večno trajati i da je potrebno da što više koristimo obnovljive izvore energije. Nudimo vam uvide eksperata iz Norveške koji će govoriti o novim tehnologijama i načinima proizvodnje zelene energije. Moramo da promenimo način na koji radimo stvari, odnosno da uvedemo nove tehnologije. Prezentovaćemo vam kako da uspešnije povećamo proizvodnju energije od solarnih panela, vetra, vode, a još su važnije, načine na koje možemo da skladištimo energiju koju proizvedemo. Za to su nam potrebne baterije koje će nam pomoći da skladištimo energiju koja nije stalnog karaktera, kao što su solarna i energija vetra. Još jedna zanimljivost jeste način izdvajanja ugljen-dioksida iz industrijske proizvodnje i njegovo pohranjivanje duboko pod zemljom, što je nova tehnologije koja se primenjuje u Norveškoj - kazao je Gjelstad i dodao da je važno što se ovaj događaj u Srbiji održava za vreme trajanja velike konferencije UN o klimatskim promenama u Egiptu:

- Tamo je jasno poručeno da mere moramo da preduzmemo - sada. Moramo da delujemo odmah ukoliko želimo da promenimo stvari! Svedoci smo da sada u Evropi postoje veliki problemi sa energentima... Cela Evropa se suočava s nestašicom energenata koji potiču iz fosilnih izvora. Vlade država moraju da donesu određene odluke kako bismo to prevazišli, ali u svemu tome ne smemo da zaboravimo da svi treba da idemo u pravcu ozelenjavanja. Neophodno je i da se kritički osvrnemo na to kako zapravo proizvodimo energiju, kako je trošimo, na koji način koristimo resurse, kako bi svi zajedno napravili jedno održivo okruženje.

Ministarka Đedović: Prepoznajemo značaj obnovljivih izvora energije

Povećanje korišćenja obnovljivih izvora energije u energetskom miksu Srbije je neminovno kako bismo brže napredovali u energetskoj tranziciji, dostigli karbonsku neutralnost, viši stepen zaštite životne sredine i energetske efikasnosti. Građani Srbije takođe prepoznaju značaj korišćenja energije iz obnovljivih izvora energije, između ostalog i kroz postavljanje solarnih panela, što je kroz sistem kupac-proizvođač prvi put uvedeno u pravni sistem naše države Zakonom o korišćenju obnovljivih izvora energije. Naši građani su svesni da kroz zelenu energiju učestvuju u zaštiti životne sredine i energetskoj tranziciji - izjavila je ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović na zatvaranju konferencije.

Partnerstva su važna

Ambasador Finske Kimo Lehdevirta istakao je da je važno govoriti o zelenoj tranziciji, zelenoj privredi, u trenutku kada su UN iznele podatak da svet broji osam milijardi ljudi, a procene su da će u narednih 40 godina biti potrebno da se proizvede hrane koliko je bilo potrebno u proteklih 8.000 godina.

- Upravo zato ozelenjavanje društva, privrede jeste nešto čime svi moramo da se bavimo. Nordijske zemlje su definisale sebi cilj da do 2030. godine postanu najodrživiji region, ali i najintegrisaniji region u svetu. Ne možemo sami, i baš zbog toga je ideja da se upustimo u partnerstva s drugim državama i da zajedno idemo ka cilju. Organizacijom ovakvih događaja pružamo pomoć Srbiji - kazao je Lehdevirta.

Pored ambasadora Norveške i Finske, konferenciji su prisustvovali ambasadorka Danske Suzan Šajn i predstavnici švedske ambasade, kao i srpska ministarka energetike i rudarstva Dubravka Ðedović.

Jelena Pronić

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track