07:37

165 MILIJARDI EVRA POMOĆI ZA SRBIJU! Bragonzi: pomoć se daje radi borbe sa posledicama krize USKORO POČINJU RADOVI NA KORIDORU 10

165 MILIONA EVRA POMOĆI ZA SRBIJU! Bragonzi: Pomoć se daje radi borbe sa posledicama krize USKORO POČINJU RADOVI NA KORIDORU 10

Održiva budućnost -

Posle Praga, naredni samit EU-Zapadni Balkan biće održan 6. decembra u Tirani. Biće to prvi put da se samit održava u regionu, odnosno u jednoj zemlji koja nije punopravna članica evropskog bloka.

Samit će se baviti pitanjima energetike. Samo u našoj zemlji, EIB je do sada uložila 6,5 milijardi evra i to u 93 projekata. Tim povodom gost Centralnog dnevnika bio je Alesandro Bragonzi, šef regionalne kancelarije Evropske investicione banke za Zapadni balkan.

- Svi vide da na globalnom nivou vlada kriza i sve vlade sveta preduzimaju odgovarajuće mere i podstiču uštedu energije i projekte bezbednosti. EU je nedavno pokrenula projekat REPowerEU koji predviđa 210 milijardi evra ulaganja u obnovljive izvore energije do 2027. godine.

Centralni
foto: Kurir televizija

Bragonzi je istakao da je veliki deo investicija predviđen za Zapadni Balkan.

Zapadni balkan nije ostavljen na cedilu, nije sam, i već koristi paket pomoći od milijardu evra, a koji je predstavila Ursula fon der Lajen. Da budem precizniji, pomoć Srbiji sastoji se od 165 miliona evra direktne pomoći za budžet radi borbe protiv dugoročnih i kratkoročnih posledica krize - rekao je Bragonzi i dodao da je Evropska investiciona banka spremna da pojača investicije:

- EIB je spremna da podrži plan evropske komisije i da ojača ulaganja. Već finansiramo srpsku stranu interkonektora za gas između Bugarske i Srbije i to će stvoriti veću nezavisnost Srbije u snabdevanju gasom.

Po rečima Bragonzija građevinski radovi na projektu Koridor 10, mogli bi da krenu već iduće godine.

- EIB se udružila sa evropskom komisijiom i krenuli smo sa pripremama pre nekih godinu dana kada je to objavljeno u Nišu. Projekat je u poodmakloj fazi i mi planiramo potpisivanje uskoro, a građevinski radovi bi mogli da krenu iduće godine. Projekat podrazumeva modernizaciju železničke pruge između Beograda i Niša - kaže Bragonzi.

Kurir.rs

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj osam za korisnike MTS Iris TV, m:SAT tv, Supernova, BeotelNet, Orion telekom, Yettel Hipernet TV, Pošta NET i Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme m:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track