ULAGANJE U ENERGETSKU EFIKASNOST ISPLATI SE ZA 6-7 GODINA! Kiković: Prelaskom na obnovljive izvore, dobijamo besplatnu energiju
Foto: Kurir TV

undp

ULAGANJE U ENERGETSKU EFIKASNOST ISPLATI SE ZA 6-7 GODINA! Kiković: Prelaskom na obnovljive izvore, dobijamo besplatnu energiju

Održiva budućnost -

U susret regionalnom stručnom simpozijumu "Energetska efikasnost zgrada u regionu Balkana+“, televizija Kurir najavljuje ovaj veliki događaj koji se organizuje u Beogradu.

Ulaganja u javne objekte su samo jedan deo onoga što je planirano u narednih nekoliko godina da se unapredi u Srbiji.

Program Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP), uz podršku vlade Nemačke, i Slovačke, kao i Vlade Japana u okviru UNDP Climate Promise inicijative, 30. i 31. maja 2023. godine organizuje regionalni stručni simpozijum, koji će okupiti predstavnike vlada u regionu, finansijskih institucija, međunarodnih organizacija, privatnog sektora i akademske zajednice.

Cilj je da se pomogne Srbiji i regionu da ubrzaju primenu mera za povećanje energetske efikasnosti u zgradama, koje doprinose smanjenju troškova snabdevanja energijom, kao i zaštiti životne sredine i zdravlja građana. Takođe, to je deo obaveza balkanskih zemalja prema Energetskoj zajednici i Agendi 2030.

- Ključna stvar i prvo što donosi simpozijum je taj što ćemo na jednom mestu imati ogroman broj poznavalaca ove tematike, donosilaca odluka i finansijera. U pitanju su eksperti za tehnike unapređenja energetske efikasnosti i inovativnih mehanizama, koji znaju kako da koriste podatke kako bi energetska efikasnost bila na nivou da se smanji utrošak energije, negativni uticaj na klimatske promene i predupredilo korišćenje fosilnih goriva i prelazak na obnovljive izvore - kaže Aleksandra Kiković, rukovoditeljka tima za zeleni i inkluzivni rast, UNDP Crne Gore.

06:00

ULAGANJE U ENERGETSKU EFIKASNOST ISPLATI SE ZA 6-7 GODINA! Kiković: Prelaskom na obnovljive izvore, dobijamo besplatnu energiju

Kakva je trenutna situacija zbog koje se održava simpozijum, zanimalo je voditeljku jutarnjeg programa Olju Lazarević.

- Sektor zgradarstva i njegov udeo u emisijama ugljendioksida je 40 odsto u regionu zapadnog Balkana. Mi imamo i predstavnike Moldavije, jednog od najnovijih kandidata za članstvo u EU. Da nemamo taj podatak ne bismo znali zašto je važno ulagati u energetsku efikasnost. Radi se o rekotnstrukciji postoječih objekata, zamene vrata i prozora, izlovoanje fasada, promena peći za centralno grejanje i hlađenje. Ne govorimo o naučnoj fantastici. Sama činjenica da boravite u objektu koji je energetski efikasan, nešto je što je benefit s jedne strane, a ulaganje se isplati za manje od dve godine. Za instalaciju solarnih panela ili kolektora, prosečno vremne povraćaja uloženog je 6-7 godina. U nekim slučajevima imate besplatnu energiju - dodala je Kikovič.

Konačno, navela je i kako svi zainteresovani mogu da se priključe simpozijumu.

- Možete doći na mesto održavanja ili pratiti onlajn na sajtu reebn.com. Pozivam sve zainteresovne da se nakače onlajn i uzmu učešće u diskusijama koristeći Twitter wall - zaključila je Kiković.

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj osam za korisnike MTS Iris TV, m:SAT tv, Supernova, BeotelNet, Orion telekom, Yettel Hipernet TV, Pošta NET i Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme m:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track