"GRAĐANE TREBA MOTIVISATI DA ENERGETSKI UNAPREDE SVOJE ZGRADE" Siniša Rodić, UNDP: Još smo daleko od zemalja EU, ali budi se svest
Foto: Kurir TV

simpozijum

"GRAĐANE TREBA MOTIVISATI DA ENERGETSKI UNAPREDE SVOJE ZGRADE" Siniša Rodić, UNDP: Još smo daleko od zemalja EU, ali budi se svest

Održiva budućnost -

Program Ujedinjenih nacija za razvoj uz podršku vlada Nemačke, Slovačke, kao i Vlade Japana u okviru UNDP Climate Promise inicijative, danas i sutra organizuje regionalni stručni simpozijum “Energetska efikasnost zgrada u regionu Balkana+”.

A koliki je značaj ove konferencije i šta se sve očekuje na ovom skupu, proveravala je novinarka Kurir TV Valentina Danilović.

- Ja ću danas govoriti o finansijama i mehanizmima koji su u nekim zemljama zaživele i iskustvima koja se mogu preneti na druge zemlje. Ovaj simpozijum je razmena iskustava kako bismo mogli da naučimo nešto i idemo ka što boljim rezultatima u povećanjima energetske efikasnosti u zgradarstvu - kaže Siniša Rodić iz UNDP, Bosna i Hercegovina.

Na pitanje koji je najveći problem na zapadnom Balkanu kad je reč o energestkoj efikasnosti zgrada, Rodić kaže:

- Velika većina zgrada su izgrađene u sistemu kad se o tome nije vodilo računa. Materijali i energenti su bili drugačiji i sad ogroman broj objekata treba da dovedemo na nivo energetski efikasnih. Mislim da pre svega treba da napravimo inventar tih objekata, da se klasifikuju po različitim kategorijama. U BiH smo išli ka tome da smo ih klasifikovali prema periodima povratne investicije. Zato što te objekte moramo da oslobodimo i kreiramo privatne izvore finansiranja iz povoljnih kreditnih linija. A imamo i objekte koji su prikladni za finansiranje iz budžetskih sredstava. Iz same uštede koja se ostvaruje može se servisirati povraćaj kredita. Oni objekti kojima je povraćaj duži od 15 godina su na teretu budžetskog investiranja.

06:09

GRAĐANE TREBA MOTIVISATI DA ENERGETSKI UNAPREDE SVOJE ZGRADE Siniša Rodić, UNDP: Još smo daleko od zemalja EU, ali budi se svest

A gde je u ovom trenutku na polju energestke efikasnosti zapadni Balkan u odnosu na Evropu?

- Nažalost, jako smo daleko od EU, ali svest se menja. Trebalo bi još puno na tome da se radi. Prosečan građanin zna ako uloži da će imati dobit u perspektivi. Međutim, nemaju sredstava, ali je neophodno rešiti i druge probleme, grejanje se naplaćuje paušalno po kvadratnom ili kubnom metru. Građani tako nemaju motivacioni faktor da ulažu, pa treba promeniti i tu politiku. Moguće je svaku zgradu energetski unaprediti u zavisnosti od materijala od kojih je građena. Postoje razna digitalna rešenja upravljanja potrošnje energije. Nove tehnologije će definitivno to dodatno unaprediti - zaključio je Rodić.

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj osam za korisnike MTS Iris TV, m:SAT tv, Supernova, BeotelNet, Orion telekom, Yettel Hipernet TV, Pošta NET i Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme m:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track