"AKO DANAS INVESTIRAMO, RAČUNI ZA GREJANJE BIĆE SKORO NULA" Kiković: Nekoliko je ključnih koraka, a prvi promena zakonodavstva
Foto: Kurir TV

undp

"AKO DANAS INVESTIRAMO, RAČUNI ZA GREJANJE BIĆE SKORO NULA" Kiković: Nekoliko je ključnih koraka, a prvi promena zakonodavstva

Održiva budućnost -

Program Ujedinjenih nacija za razvoj uz podršku vlada Nemačke, Slovačke, kao i Vlade Japana u okviru UNDP Climate Promise inicijative, danas i sutra organizuje regionalni stručni simpozijum “Energetska efikasnost zgrada u regionu Balkana+”.

A koliki je značaj ove konferencije i šta se sve očekuje na ovom skupu, proveravala je novinarka Kurir TV Valentina Danilović.

- Prvi panel je posvećen konceptu Nearly zero buildings, što znači zgrade koje troše skoro nimalo energije i pritom koriste maksimalno obnovljive izvore energije. Imate račune za energiju koje su praktično nula, nemaju nikakav uticaj na životnu sredinu i doprinose kvalitetu zdravlja - kaže Aleksandra Kiković iz UNDP Crna Gora.

Potom je najavila i drugi panel koji će i sama voditi.

- U pitanju je atraktivna tema, moć podataka, digitalizacije i veštačke inteligencije u procesu unapređenja energetske efikasnosti. Govorićemo o sistemima koji nam mogu pomoći da adekvatno koristimo grejanje, hlađenje i rasvetu za povećanje energetske efikasnosti.

Novinarku Kurir TV zanimalo je koliko je teško dostići cilj o približno nultim izdacima za grejanje.

06:23

AKO DANAS INVESTIRAMO, RAČUNI ZA GREJANJE BIĆE SKORO NULA Kiković: Nekoliko je ključnih koraka, a prvi promena zakonodavstva

- To je težak zadatak iz jednog razloga, a to je da naš zakonodavni sistem nije spreman da koncept prihvati na pravni način. Modeli postoje, primenljivi su i vrlo isplativi. O tome smo govorili na prvom panelu kako vlade mogu da pomognu građanima i privatnom biznisu. Postoje i tehnologije koje su vrlo savremene, prisutne na tržištu. Postoji i novac, ali nismo svesni gde se nalazi. A nedostaje i svest kakve benefite donose takve zgrade - rekla je Kiković i osvrnula se na prvi korak koji je neophodan u ovom procesu:

- Prva i osnovna stvar je da se informacije o ovome šire na adekvatan način. Mnogo je važno da svi mi kao članovi društva znamo šta znači ulaganje u energetsku efikasnost, kakve benefite to donosi za naš novčanik, za naše zdravlje i za naš komfor života. Druga stvar je izmena zakonodavnog okvira, a treća je da sredstva koja imamo na raspolaganju koristimo na najbolji mogući način, odnosno da naučimo i institucije i privredu kako da ih apsorbuju. Takođe, partneri iz EU moraju da nas shvate, da se ulaganja iusplate u što kraćem roku jer je to kljuno za dizanje svetsi. Govorim o povraćaju u roku od 5-6 godina, dakle ne radi se o povraćaju investicije danas za sutra.

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj osam za korisnike MTS Iris TV, m:SAT tv, Supernova, BeotelNet, Orion telekom, Yettel Hipernet TV, Pošta NET i Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme m:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track