ZGRADE TROŠE POZAMAŠAN IZVOR ENERGIJE! Vesić najavljuje: Nećete moći da prodate ili kupite stan bez OVOGA (VIDEO)
Foto: Zorana Jevtić

KURIR TV

ZGRADE TROŠE POZAMAŠAN IZVOR ENERGIJE! Vesić najavljuje: Nećete moći da prodate ili kupite stan bez OVOGA (VIDEO)

Održiva budućnost -

Sve nove zgrade ubuduće će morati da imaju energetske pasoše, a sve ostale moraće da nabave sertifikate o energetskoj efikasnosti - izjavio je ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić na simpozijumu “Energetska efikasnost zgrada u regionu Balkana pkus”

Gde smo mi u odnosu na ostatak Evrope, koliko se štedi, a koliko bi moglo?

U prethodnih 12 godina nije mnogo urađeno po pitanju energetske efikasnosti zgrada, priznaje ministar Vesić. Međutim, to se sada menja. Prvi korak koji će država napraviti jeste uvođenje energetskih pasoša za nove zgrade.

Održiva budućnost, UNDP, Zelena agenda
foto: UNDP

- Nećete moći da kupite ili prodate stan bez energetskog pasoša, jer mi mislimo da je fer da oni koji kupuju stan znaju energetska svojstva tog stana, koliki će im biti troškovi za struju i sve ostalo. To je do sada bila mačka u džaku i zavisilo je od toga da li poznajete građevinu ili ne - rekao je Vesić.

U Srbiji zgrade troše čak 38% ukupne energije, što je više od industrije, saobraćaja ili poljoprivrede. Zbog toga je neophodno što pre smanjiti rasipanje energije.

-Ovo je nešto što se tiče svakog pojedinca koji živi u zgradi, jer (energetska efikasnost) može da umanji troškove domaćinstva. Drugo, može znatno da smanji emisiju eugljen-dioksida što je značajno za životnu sredinu. I kao treće, može znatno da doprinese zagađenju vazduha, jer što manje energije trošimo, to manje čestica emitujemo, što značajno može da unapredi naše zdravlje - izjavio je Jakup Beriš, stalni predstavnik Programa UN za razvoj (UNDP) u Srbiji.

Rat u Ukrajini pojačao je energetsku krizu, a mnoge zemlje naterao da ubrzaju put energetske tranzicije.

01:54

ZGRADE TROŠE POZAMAŠAN IZVOR ENERGIJE! Vesić najavljuje: Nećete moći da prodate ili kupite stan bez OVOGA

Obnovljiva energija je čistija, jeftinija, priuštivija i bolja za našu planetu. Takođe je nešto što nastaje na domaćem nivou što znači da reginu pruža priliku za otvaranje novih radnih mesta i daje nam nezavisnost u pogledu snabdevanja.

Iako smo daleko od zemalja Eu, svest o uštede energije energije se polako menja, pa je tako u planu renoviranje čak 27 zgrada institucija u Beogradu čime će se uštedeti 30% energije. Ono što mi možemo da uradimo jeste da se kraće tuširamo, gasimo svetlo i zatvaramo prozore kada rade klima uređaji. O svemu tome govoriće se i sutra na konferenciji “Energetska efikasnost zgrada u regionu Balkana”.

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj osam za korisnike MTS Iris TV, m:SAT tv, Supernova, BeotelNet, Orion telekom, Yettel Hipernet TV, Pošta NET i Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme m:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track