URBANI BICIKLIZAM: Gradovi se ujedinjuju za Međunarodni dan bicikla
Foto: Promo

URBANI BICIKLIZAM: Gradovi se ujedinjuju za Međunarodni dan bicikla

Održiva budućnost -

Povodom obeležavanja Svetskog dana bicikla, UN Srbija, Ambasada Kraljevine Holandije, Udruženje Ulice za bicikliste i KC Grad bili su domaćini specijalnog izdanja Kritične mase.

“Proslava Svetskog dana bicikla je odlična prilika za priključivanje akciji i promociji biciklizma kao odličnog načina urbanog prevoza za sve – meka mobilnost nije samo rekreativni biciklizam.

Bicikli, Nemački
foto: Promo

Zajedno sa Udruženjem Ulice za bicikliste i Ambasadom Kraljevine Holandije, pozivamo veći broj gradova da se posvete i stvore bezbednije urbane sredine za sve građane i građanke i pešake u biciklizmu – kroz namensku infrastrukturu i saobraćajna pravila” rekla je Fransoaz Žakob, stalna koordinatorka UN u Srbiji.

Holandija je jedna od zemalja u kojoj je biciklizam način života, a tom prilikom, Joust Reintjes, ambasador Kraljevine Holandije u Srbiji, pridružio se vožnji – “Mnogi biciklisti koji su nam se danas pridružili potvrdili su da je mnogo ljudi spremno da koristi bicikl kao prevozno sredstvo.

Bicikl je zdrav za ljude i okolinu, jeftino je prevozno sredstvo, a lako se parkira. To je vrsta prevoza koja je pogodna za sve bez obzira na godine, način života ili profesiju.

Nadamo se da će veći broj biciklista na ulicama uticati na saobraćajnu kulturu i bolju Infrastrukturu”, dodao je Reintjes. Zoran Bukvić iz Udruženja Ulice za bicikliste istakao je da je početak ove godine prošao u borbi biciklističkih organizacija Srbije da promene Zakon o bezbednosti saobraćaja i da se usvoji biciklistička Strategiju za Republiku Srbiju, u cilju povećanja bezbednosti i boljih uslova za biciklizam u Srbiji.

Bicikli, Nemački
foto: Promo

Ova saradnja rezultirala je i formiranjem krovne organizacije pod nazivom Institut za urbanu mobilnost Srbije, koja predstavlja mrežu biciklističkih organizacija iz Bora, Novog Sada, Beograda, Sremske Mitrovice, Zrenjanina, Smedereva, Loznice i Vrbasa. Da bismo ostvarili svoje ciljeve, vidimo UN u Srbiji i Ambasadu Kraljevine Holandije kao važne saveznike u promovisanju biciklizma kao boljeg načina života za sve!

Događaj je okupio stotine biciklista koji dele istu viziju da promovišu biciklizam kao alternativni način transporta i podstaknu razvoj infrastrukture kako bi se stvorili bolji uslovi za gradski biciklizam. Biciklisti su putovali kroz istorijske delove Beograda do poslovnog kvarta Novog Beograda, kako bi poslali poruku da biciklizam može biti koristan za građane kao prevozno sredstvo do škole, fakulteta, i u slobodno vreme. Istovremeno, oni su ohrabrivali poslodavce da se zalažu za stvaranje okruženja koje podstiče upotrebu bicikla.

Što se tiče gradskih uprava, na skupu je istaknut značaj ulaganja resursa u izradu namenskih biciklističkih staza za buduću upotrebu. Manifestacija je završena okupljanjem biciklističke zajednice u KC Gradu na otvorenoj diskusiji koja je bila usmerena na aktivnosti dana. Pored toga, ovim povodom pridružili su se i Novi Sad i Sremska Mitrovica, naglašavajući vrednost učenja dece o kulturi biciklizma i stvaranju ekološke svesti već u ranom uzrastu.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track