OKONČANO NASILJE: Bela kuća pozdravila dogovor u Ukrajini
Foto: Reuters

Sorazum vlasti i opozicije

OKONČANO NASILJE: Bela kuća pozdravila dogovor u Ukrajini

Planeta -
Janukovič i vođe opozicije Vitalij Kličko, Arsenij Jacenjuk i Oleg Tjagnibok, potpisali su danas sporazum o okončanju krize u prisustvu posrednika EU

VAŠINGTON - Bela kuća pozdravila je današnji sporauzm ukrajinskog predsednika i opozicije o okončanju nasilja uz poruku da hitno treba da bude sproveden. Portparol Bele kuće Džej Karni rekao je da SAD nude podršku i da je sporazum saglasan s onim za šta se Vašington zalagao. Karni je dodao da će SAD pažljivo pratiti da li se sprovode konkretne mere tog sporazuma.

Dodao je da SAD pozdravljaju hrabrost opozicionih vođa i da su spremne da uvedu sankcije ako bude potrebno kako bi se odgovorni za nasilje priveli pravdi. Ukrajinski parlament danas je vratio na snagu Ustav iz 2004. čime su predsednička ovlašćenja znatno ograničena, oslobodio iz zatvora bivšu premijerku Juliju Timošenko, amnestirao uhapšene demonstrante i smenio ministra policije za kojeg se smatra da je naredio da se upotrebi sila nad učesnicima protesta.

Janukovič i vođe opozicije Vitalij Kličko, Arsenij Jacenjuk i Oleg Tjagnibok, potpisali su danas sporazum o okončanju krize u prisustvu posrednika EU - šefova diplomatije Nemačke, Francuske i Poljske, Frank-Valtera Štajnmajera, Lorana Fabijusa i Radoslava Šikorskog.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track