OSAM TAČAKA: Ovo je ponuda Ketrin Ešton!

Obelodanjen dokument

OSAM TAČAKA: Ovo je ponuda Ketrin Ešton!

Politika -
Visoka predstavnica Evropske unije nacrt uručila premijeru Srbije Ivici Dačiću tokom poslednje runde dijaloga Beograda i Prištine, 20. marta

BEOGRAD - Visoka predstavnica Evropske unije (EU) za bezbednost i spoljnu politiku Ketrin Ešton ponudila je Beogradu dokument u osam tačaka, kojima se definišu nadležnosti Zajednice srpskih opština na Kosovu. Ešton je taj nacrt uručila premijeru Srbije Ivici Dačiću tokom poslednje runde dijaloga Beograda i Prištine, 20. marta u Briselu, prenosi Radio-televizije Srbije (RTS).

Internet portal RTS taj dokument prenosi u celini:

1. "Asocijacija/Zajednica" srpskih opština biće formirana od opština sa srpskom većinom na Kosovu i odražavaće njihov identitet.

2. Asocijacija/Zajednica će imati statut. Može biti raspuštena jedino odlukom opština koje u njoj učestvuju i u skladu sa procedurama predviđenim statutom.

3. Struktura Asocijacije/Zajednice će biti uspostavljena na osnovu modaliteta koje sadrži postojeći statut asocijacije kosovskih opština.

4. U skladu sa Evropskom poveljom o lokalnoj samoupravi i zakonu Kosova, opštine koje učestvuju mogu odlučiti da li će deliti nadležnosti i izvršavati ih kroz Asocijaciju/Zajednicu.

5. Asocijacija/Zajednica će strateški nadzirati oblasti kao što su ekonomski razvoj, obrazovanje, zdravstvo i ostala lokalna pitanja od opšteg interesa ili značaja.

6. Asocijacija/Zajednica će izvršavati ostale dodatne nadležnosti koje im u budućnosti mogu dodeliti centralne vlasti.

7. Asocijacija/Zajednica će predstavljati srpsku zajednicu pred centralnim vlastima i u tu svrhu imaće mesto u Konsultativnom savetu zajednica.

8. Opštinski izbori će u severnim opštinama biti organozovani 2013. godine, uz pomoć Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju u skladu sa kosovskim zakonima i međunarodnim standardima.

Posle sedme runde razgovora Dačića, Ešton i Hašima Tačija nije postignut dogovor. Predstavnici Srbije nisu bili zadovoljni sadržajem papira koji im je Ketrin Ešton predočila kao vrstu konačnog predloga. Nastavak dijaloga, osma runda pregovora, zakazana je za 2. april.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track