OSUĐEN: Josipu Šimuniću potvrđena kazna za ustaški poklič Za dom spremni

10 utakmica suspenzije

OSUĐEN: Josipu Šimuniću potvrđena kazna za ustaški poklič Za dom spremni

Fudbal -
U četvrtak je održano saslušanje pošto se Šimunić žalio ovom sudu na presudu FIFA da ga suspenduje na deset utakmica igranja za reprezentaciju

LOZANA - Sportski arbitražni sud u Lozani (CAS) potvrdio je danas odluku FIFA o kažnjavanju hrvatskog reprezentativca Josipa Šimunića i ustaškog pokliča "Za dom spremni" sa deset utakmica suspenzije zbog koje će propustiti Svetsko prvenstvo u Brazilu.

U četvrtak je održano saslušanje pošto se Šimunić žalio ovom sudu na presudu FIFA da ga suspenduje na deset utakmica igranja za reprezentaciju. Međunarodna kuća fudbala je hrvatskom fudbaleru zabranila i pristup stadionima u Brazilu za vreme Svetskog prvenstva.

Šimunić i njegov advokat Davor Prtenjača pokušali su da dokažu kako fudbaler skandiranjem "Za dom spremni" posle kvalifikacione utakmice s Islandom, nije nikoga želeo da diskriminiše.

To praktično znači da će Šimunić u reprezentativnu penziju, iako ima mogućnost da se žali Vrhovnom sudu Švajcarske.

http://www.youtube.com/watch?v=1V2AMBbTog0

Svetska fudbalska federacija (Fifa) pozdravila je danas odluku Suda za sportsku arbitražu (CAS) da potvrdi suspenziju hrvatskom reprezentativcu Josipu Šimuniću.

"Smatramo da CAS ovom odlukom daje jasnu i snažu podršku naporima Fife da se suzbije rasizam u fudbalu", saopšteno je iz Fife.

CAS je u Lozani potvrdio odluku Fife, po kojoj je Šimunić suspendovan na 10 utakmica zbog toga što je posle utakmice baraža za Svetsko prvenstvo preko razglasa vikao "Za dom", na šta su mu navijači odgovarali sa "Spremni".

"Rezolucija o borbi protiv rasizma i diskriminacije, doneta na kongresu 2013. godine, propagira potrebu za strogim kaznama kako bi se poslala snažna poruka da diskriminaciji nije mesto u igri", navodi se iz Fife.

Šimunić zbog kazne neće biti u sasatavu reprezentacije Hrvatske, koja će na Svetskom prvenstvu u Brazilu biti u Grupi A sa domaćinom, Meksikom i Kamerunom.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track