OTIMA KO STIGNE: Posle struje, duplirani i računi za grejanje!
Foto: Thinkstock

BRUKA I SRAMOTA: Novim sistemom naplate ojadili potrošače

OTIMA KO STIGNE: Posle struje, duplirani i računi za grejanje!

Društvo -
Stanovnici Rume, Inđije i Novog Sada u problemu jer su toplane prešle na obračun utroška energije kalorimetrima

BEOGRAD - Presela im modernizacija!Višestruko uvećani računi za struju nisu jedino neprijatno iznenađenje koje je zadesilo građane u Srbiji. Tako su žitelji gradova čije su toplane prešle na obračun utroška toplotne energije kalorimetrima za decembar dobili više nego dvostruko veće račune za grejanje u odnosu na paušalne račune koje su plaćali 12 meseci. To je zadesilo građane Rume, Inđije, Novog Sada, koji svi dele istu muku jer nemaju čime da plate ogromne račune.Bez najaveKako pojedini Rumljani tvrde, problem je nastao jer su kalorimetri ugrađeni samo u podstanice, a ne i u stanove, pa su u JP „Snabdevanje“ ukupnu potrošenu energiju podelili prema površini stanova.- To se dogodilo zato što je JP „Stambeno“ bez najave i bez naše saglasnosti ugradilo kalorimetre u podstanice u zgradama. Pošto u stanovima nema kalorimetra, oni su ukupno potrošenu energiju u zgradi podelili po kvadraturi stana. Ranije sam plaćao od 7.200 do 7.800 dinara za stan od 66 kvm, a sada sam dobio račun od 16.500 dinara, što je uvećanje za više od 100 odsto - kaže Vito Černovšek, žitelj Rume.On objašnjava da je dodatni problem to što za istu kvadraturu stana u različitim zgradama nisu isti računi.

- Naša lamela ima četiri ulaza s jednim kalorimetrom, pa bi trebalo da je cena grejanja ista za istu kvadraturu, ali to nije tako. Komšije iz susednog ulaza su za isti stan kao moj dobili da plate 18.000 dinara - jada se Černovšek.Pojedinačna odlukaMilovan Lečić, predsednik Udruženja toplana Srbije, kaže da su gradovi čiji su stanovnici dobili uvećane račune prešli na merenje utroška toplotne energije po kilovat-času.- Prelazak na takav način merenja utroška energije je pojedinačna odluka skupština gradova - kaže Lečić.

JP „Stambeno“NAPLAĆUJEMO SAMO POTROŠENOŽivan Mihajlović, inženjer grejanja u JP „Stambeno“ u Rumi, kaže da je kalorimetarskim merenjem isporučene toplotne energije naplaćeno onoliko toplotne energije koliko je isporučeno.

- Ukoliko na jednom mernom mestu ima više kupaca, oni su dužni da dostave ključ po kome će se u njihovom stanu obračunavati energija. Ako to ne urade, prodavac toplotne energije deli ukupnu potrošnju na kvadrate stana.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track