OVAKO UTERUJU PARE: Demokrate ostaju bez stanova, a oteli im i plate!
Foto: Dado Djilas

Ovo su formulari za zalog

OVAKO UTERUJU PARE: Demokrate ostaju bez stanova, a oteli im i plate!

Politika -
U formularima koje je lider DS poturio svojim funkcionerima traži se da ne pregrađuju, ruše, dograđuju, spajaju i izdaju svoje nekretnine

BEOGRAD - Crno na belo.Dragan Đilas, lider DS, primorao je demokrate da svoju privatnu imovinu polože kao garanciju Razvojnoj banci Vojvodine da bi im deblokirala račune uz odobren reprogram kredita od 3,2 miliona evra, koji su uzeli za troškove izborne kampanje. Kurir je došao do formulara za stavljanje stanova pod hipoteku koje je Đilas poturio funkcionerima. On je dao i nalog da se članovi Predsedništva i republički i pokrajinski poslanici odreknu mesečnih primanja po svim osnovama, članovi stranke na javnim funkcijama cele plate, a nižerangirani funkcioneri polovine zarada ili paušala. „Običnim“ članovima data je mogućnost da daju „po mogućnosti i želji“.Gornji limit za pojedinačne donacije fizičkih lica je 800.000 dinara, a pravnih osam miliona. Prema formularu u koji je Kurir imao uvid, davalac izjave se obavezuje da svoj stan neće pregrađivati, rušiti, dograđivati, spajati... bez pismene saglasnosti RBV, kao i da će „čuvati i održavati hipotekarnu nepokretnost i kao dobar domaćin uzdržavati se od radnji kojima bi se umanjila njena vrednost“. Davalac izjave se obavezuje i da stan neće davati u zakup i potvrđuje da je upozoren da će u slučaju neizmirenja duga DS prema RBV „dobrovoljno predati“ stan banci.Lovu na sunceKurir je došao u posed pisma koje je predsednik opštine Kovačica i šef lokalnog odbora DS Miroslav Krišan uputio svojim saborcima, a u kojima ih „moli kao prijatelje“ da uplate novac stranci.- U toku je velika mobilizacija svih članova DS, kao i njegovih prijatelja za prikupljanje pomoći. Predsedništvo stranke je na sednici Predsedništva donelo odluku da zaposleni izdvoje 20 odsto od mesečne zarade i na taj način pomognu u prevazilaženju ove delikatne situacije - navodi se u pismu koje je potpisao Krišan.Prvi čovek Kovačice tvrdi da ga niko nije nagovorio da pošalje pismo.- Ja sam uplatio 120.000 dinara, što je više od moje mesečne zarade, i koliko sam upoznat, gotovo svi članovi će uplatiti neku sumu. Novac se direktno prebacuje s naših tekućih računa na račun DS - navodi Krišan.Već ih odraliIako se Kuriru javilo nekoliko članova opštinskog odbora DS Surčin sa pričom da im je već skinut deo plate kao pomoć stranci, predsednik opštinskog odbora DS Surčin Miroje Vidaković tvrdi da nikome nisu uzeli pare.- Još nam nije došao dopis da damo pare za stranku, tako da ne znam kako će članstvo reagovati. Ja sam lično spreman da pomognem partiji - kaže Vidaković.Iako se u DS, čiji su funkcioneri pod istragom upravo zbog sumnjivih kredita u RBV, nadaju da će na ovaj način vratiti dugovanja, oni su zapravo dali dokaz protiv sebe jer taj potez pokazuje da kredit nije imao „adekvatno obezbeđenje“ kad je uzet, što je privilegija koju nema nijedna firma ili građanin u Srbiji, jer svaka banka za najmanji zajam traži garanciju.

Ovo je formular za zalog stanova
Ovo je formular za zalog stanova

Ovaj papir popunjavaju članovi DS koji daju pare
Ovaj papir popunjavaju članovi DS koji daju pare

Predsednik opštine Kovačica Miroslav Krišan uputio saborcima pismo u kojem ih „moli kao prijatelje“ da uplate novac
Predsednik opštine Kovačica Miroslav Krišan uputio saborcima pismo u kojem ih „moli kao prijatelje“ da uplate novac

Zid ćutanja u DSKako je Kurir juče pisao, funkcioneri su besni zbog Đilasove ideje o zalogu stanova, ali ćute jer se plaše strahovlade lidera DS. Ima i onih koji su rešili da se pobune, pa su poručili da će razmotriti ovu ideju, ali tek kad svoju imovinu pod hipoteku stavi i Đilas. U DS juče niko nije želeo da govori na ovu temu.

DS: Dajte pare, nećemo vam ništaDS očekuje da će do kraja nedelje njegov račun biti odblokiran zahvaljujući dobrovoljnim donacijama i garancijama na ličnu imovinu članova stranke, rekla je portparolka Aleksandra Jerkov.- Sve je apsolutno na dobrovoljnoj bazi. Članovi stranke juče su dobili uputstvo na koji način mogu da pomognu stranci i pismo predsednika stranke u kojem on kaže da ni na koji način ničija pozicija u stranci neće biti poboljšana, niti pogoršana u zavisnosti od toga na koji način je pomogao i da li je uopšte u mogućnosti da tako nešto učini - rekla je Jerkovljeva.

Srdanović: Ne dam pare stranciMarko Srdanović, član opštinskog odbora DS iz Surčina, kaže da nisu dobili nikakav dopis od centrale da treba da daju pare kako bi se stranka izvukla iz bule, ali sve i da se to desi, on neće postupiti po naređenju jer ne vidi razlog za tako nešto.- Nisam dobio nikakvo pismo, niko me nije zvao da dam pare, niti mi je nešto odbijeno od plate. Neću da dam pare, ne vidim razlog za to - poručio je Srdanović.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track