OVO SU SMENJENI NAČELNICI: Petoro šefova uprava policije razrešeno dužnosti!
Foto: KURIR

Odluka državnog vrha

OVO SU SMENJENI NAČELNICI: Petoro šefova uprava policije razrešeno dužnosti!

Politika -
Smenjeni Rodoljub Milović, Zoran Tomašević, Mladen Kuribak, Nenad Banović i Dragiša Simić

BEOGRAD - Predsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić danas je obelodanio da će biti smenjeni svi šefovi uprava policije. Smenjeni su: Rodoljub Milović, načelnik Uprave kriminalističke policije, Zoran Tomašević, načelnik Uprave za obezbeđenje, Mladen Kuribak, načelnik Uprave policije, Nenad Banović, načelnik Granične policije i Dragiša Simić, načelnik Uprave saobraćajne policije, koji je smenjen ranije. Iako su se prvobitno pojavile spekulacije o smeni načelnika beogradske policije Veselina Milića, reč je o netačnoj informaciji."Zbog objektivne situacije i zato što građani žele da imaju poverenja u policiju, zbog toga što hoće da im deca idu u sigurne škole odlučili smo da će svi šefovi uprava biti promenjeni. Dakle 5 šefova će biti smenjeno. Danas bi i direktor policije Milorad Veljović bio smenjen da nije izabran na konkursu", rekao je Vučić.Biografije smenjenih načelnika:

Rodoljub Milović je načelnik Uprave kriminalističke policije MUP Srbije bio od 2007. godine. Pre toga je dve godine bio šef beogradske Uprave kriminalističke policije. Od prošle godine je i na čelu Antikorupcijskog tima, radne grupe ministarstva koja ispituje 24 sporne privatizacije.

Bio je policajac u Zemun od 1989. godine, a dve godine kasnije je prešao u Upravu kriminalističke policije Beograda.

Milović je 2011. godine, kada je bio policijski inspektor, dobio Medalju za hrabrost "Miloš Obilić", kojom ga je odlikovao tadašnji predsednik Srbije Boris Tadić.

Deset godina ranije odlikovao ga je predsednik SRJ Vojislav Koštunica Ordenom za zasluge iz oblasti odbrane i bezbednosti drugog stepena, a Svetozar Marović 2003. Ordenom prvog stepena.

Dobitnik je i najvišeg priznanja španske policije za saradnju, oktobra 2013. godine.

Bio je vođa tima u istrazi Đinđićevog ubistva 2003. godine, a nastavio je da se bavi pripadnicima "zemunskog klana" i narednih godina.

Mediji su ovih dana podsećali da je vodio i operativnu obradu pod šifrom "Maroder" od 2008. do 2010. godine, čiji je rezultat zaplena više od dve tone kokaina u Urugvaju, za šta se tereti Darko Šarić i njegova kriminalna grupa.

Milović je 2012. godine vodio akciju lociranja i hapšenja Luke Bojovića i zaplene narkotika u Španiji.

Krajem prošle godine, u intervju "Danasu", rekao je da policija u Srbiji nema mogućnosti da bilo koga neovlašćeno prisluškuje, kao i da se narušavanje privatnosti građana i zloupotrebe u policiji ne smeju dozvoliti.

Roduljub Milović nije imao zamenika, već pomoćnike.

Zoran Tomašević, načelnik Uprave za obezbeđenje

Zorana Tomaševića je, 2008. godine, za načelnika Uprave MUP Srbije za obezbeđenje ličnosti i objekata, imenovao tadašnji ministar Ivica Dačić.

Bivši predsednik Srbije Boris Tadić odlikovao ga je 2011. godine zlatnom medaljom za revnosnu službu.

U profesionalnoj biografiji navodi se i da je svojevremeno kao pripadnik SAJ-a dobijao najviše radne ocene, da je rukovodio obezbeđenjem poseta Džozefa Bajdena, Hilari Klinton i Vladimira Putina Beogradu.

Mediji su pisali da je jedno vreme bio i lični Dačićev pratilac, a prethodno pratilac nekadašnjeg predsednika SRJ Milana Milutinovića.

Zamenik mu je bio Dragan Nikolić.

Mladen Kuribak, načelnik Uprave policije

Mladen Kuribak, došao na čelo Uprave policije za vreme ministrovanja Dragana Jočića. On je više od osam godina načelnik, tačnije od druge polovine 2005. godine, imenovan je od strane Milorada Veljovića.

U MUP-u Srbije je 1979. godine, kada se zaposlio u SUP-u Pančevo.

Do 1991. je radio kao policajac-pozornik, a te godine je postavljen za zamenika, a ubrzo i za komandira stanice policije u Opovu.

Za komandira stanice saobraćajne policije u Pančevu je postavljen 2000. i tu funkciju je obavljao do 2004., kada je imenovan za načelnika Odeljenja policije u Pančevu.

Kuribak je 2005. godine postavljen za zamenika načelnika Uprave saobraćajne policije MUP-a Srbije, a posle nekoliko meseci za načelnika Uprave policije.

Završio je Višu školu unutrašnjih poslova i Defektološki fakultet u Beogradu.

Zamenik mu je bio Zoran Alimpić.

Nenad Banović, načelnik Granične policije

Nenad Banović je imenovan za načelnika Uprave granične policije pre šest godina. Pre toga je bio načelnik Odeljenja za strance u Upravi granične policije, a prethodno šef Odseka za strance Uprave granične policije.

U policiji je od 1999. godine, pre toga je završio fakultet. Rođen je 1970. u Majdanpeku.

U nekim medijima je objavljeno da svira klavir, ali i da je komponovao i napisao tekstove za nekoliko pesama folk muzike. Zamenik mu je bio Dragan Gligorić.

Dragiša Simić, načelnik Uprave saobraćajne policije,

Postavljen 2008. godine za vreme ministrovanja Ivice Dačića

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja