PAHOR: Moguća podela i cepanje EU na dve grupe zemalja

Sumorne prognoze slovenačkog predsednika

PAHOR: Moguća podela i cepanje EU na dve grupe zemalja

Planeta -
Pahor smatrada će među zemljama prve kategorije biti one koje su sposobne da rešavaju svoje tekuće probleme i pomažu drugima,

ZAGREB - Slovenački predsednik Borut Pahor tokom posete Hrvatskoj izjavio je da bi zbog krize moglo doći do raspada EU na dve kategorije zemalja.

"Može se očekivati da EU nastavi da se razvija u smeru u kome danas ide, ali i da se zbog krize rascepi na dve kategorije zemalja", rekao je Pahor u petak uveče na zagrebačkom univerzitetu, gde je pred studentima govorio o tome kako vidi budućnost EU.

On smatra da će među zemljama prve kategorije biti one koje su sposobne da rešavaju svoje tekuće probleme i pomažu drugima, "koje su razvijene, moderne i uređene.

Prema njegovim rečima, Hrvatska postaje 28. članica EU u trenutku kada su moguća pomenuta dva smera razvoja Unije, a Hrvatska mora biti spremna za oba scenarija.

"Jedan koji svi žele i u kojem će svih 28 zemalja ostati zajedno u Uniji jedne kategorije, i drugi u kojem će se Unija rascepiti na zemlje prve i druge kategorije", ocenio je Pahor.

On je naveo da se Hrvatska mora potruditi da bude sposobna za igru "u prvoj ligi", a ako se dogodi da se nađe u "drugoj ligi", mora biti spremna za prelazak "u viši rang takmičenja".

"Dođe li do odluke o podeljenoj EU, proces selekcije već je počeo. To nije pitanje budućnosti već sadašnjosti", izjavio je Pahor i dodao da smatra da će se Slovenija "provući kroz iglene uši" i izaći iz trenutne krize.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track