PAKLENI PLAN: Svetska banka gura Rusiju u recesiju zbog ukrajinske krize
Foto: Wikipedia

Šok scenario

PAKLENI PLAN: Svetska banka gura Rusiju u recesiju zbog ukrajinske krize

Planeta -
Namera je da se Rusija odseče od međunarodnog tržišta kapitala, što je propast za ekonomiju zemlje

MOSKVA - Svetska banka pripremila je za Rusiju "šok" scenario koji će biti strahovit udarac ruskoj privredi, a sve zbog ukrajinske krize, piše list Vedomosti.

Glavna namera je da se ruski bruto domaći proizvod (BDP) u 2014. smanji za 1,8 posto, navodi se u izveštaju Svetske banke "Kriza poverenja pogoršava ekonomske probleme Rusije", navodi list.

"Šok" scenario koji je SB spremila Rusiji zbog krimske krize je sledeći: još više ograničiti pristup ruskih preduzeća međunarodnom tržištu kapitala, tako da velike korporacije budu praktično onemogućene da privuku novac, pa neće moći da refinansiraju dug i smanje investicione programe. Zamenu za spoljne kredite neće moći da traže od domaćih banaka jer će i one biti odsečene od tržišta kapitala iz inostranstva. Unutrašnji izvori neće moći da zamene izvor likvidnosti i banke će smanjiti kamatne stope.

Ali pad BDP biće pod uticajem drugih faktora. Prvo, rast potrošnje biće usporen i stabilizovaće se na nižem nivou nego proteklih godina.

Drugo, faktori rasta ruske ekonomije sve više će zavisti od oporavka investiocine tražnje. Svetska banka predviđa da će se rast BDP Rusije usporiti čak i ako ukrajinska kriza ne bude ozbiljnije uticala na privredu.

Prema povoljnijem scenariju, neće biti "šoka", ali Rusija ne čini ništa što bi dramatično stimulisalo investicionu aktivnost - u tom slučaju, BDP će u 2014. porasti za samo 1,1 posto. Glavni razlog za usporavanje je smanjeno poverenje invetitora, prognoziraju stručnjaci Svetske banke.

Ako dođe do "šok" scenarija, odliv kapitala iz Rusije ove godine bio bi 150 milijardi dolara, a ako se ovaj scenario ne ostvari - samo 85 milijardi dolara, izjavio je glavni ekonomista Svetske banke u Rusiji Biržit Hanzl na današnjem brifingu, prenosi Vedomosti.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track