Papu birali pilot, Rambo i fudbaler
Foto: REUTERS

Otkačeni sveštenici

Papu birali pilot, Rambo i fudbaler

Planeta -
Među 115 kardinala koji su učestvovali u konklavi u Vatikanu jednog zovu po akcionom filmskom junaku zbog zbirke oružja, drugi je bivši sportista, a treći vozi avion

VATIKAN - Izabrali papu drugog dana.Među 115 kardinala koji su učestvovali u konklavi za izbor naslednika pape Benedikta XVI bilo je i onih koji imaju navike, hobije i mišljenja koji se kose sa zvaničnim stavovima Rimokatoličke crkve. Pojedini sveštenici vole oružje, voze avione, zagovaraju pravo na abortus, neki su imali profesionalne sportske karijere, a neki su čak bili primorani da urade test očinstva.Svi oni su dva dana bili zaključani u odajama Vatikana, a četiri puta dnevno, dve pre i dva po podne, u Sikstinskoj kapeli glasali su za svog kandidata. Prema ocenama upućenih, najveće šanse da naslede poglavara Rimokatoličke crkve Benedikta XVI, koji se povukao, imali su Italijan Anđelo Skola (71) i kardinal nemačkog porekla iz Sao Paula Odilo Šerer (63).Iznad Sikstinske kapele večeras se izdigao beli dim, što je značilo da je novi papa izabran.

Rambo

Domeniko Kalkagano (70) iz Italije ima zbirku oružja. On taj hobi, koji je pomalo neobičan za sveštenike, naziva bezopasnom strašću za skupljanjem stvari. Kardinal Rambo, kako ga zovu italijanski mediji, kaže da iz oružja više ne sme da puca, ali uživa u tome da ga čisti i sređuje.

Pilot

Oskar Andres Rodrigez Maradijaga (70) iz Hondurasa predsednik je međunarodnog Karitasa, od detinjstva voli letenje i ima pilotsku dozvolu. Izradio je više od 300 maketa aviona. Engleski je naučio iz knjiga o letenju i avionima. Voli da putuje u kokpitu, a ako postane papa, to više neće moći da radi jer je previše opasno. U tom slučaju posvetiće se nekom od svojih drugih hobija poput muzike. On, naime, svira saksofon i klavir.

Košarkaš

Žan-Luis Kiprijani Torne (69) iz Perua studirao je mašinstvo, radio je kao inženjer i profesionalno igrao košarku. Bio je, kažu, toliko dobar da je 1960. igrao za nacionalni tim koji je 1969. osvojio prvenstvo Južne Amerike. I danas ponekad zaigra.

Fudbaler

Džordž Pel (71) iz Australije, 1950. je bio zvezda australijskog fudbala. Već je trebalo da potpiše i ugovor za australijsku profesionalnu ligu, ali je oklevao i na kraju odlučio da život posveti Bogu. No i dan danas pazi na svoju figuru koju uobličava vežbama. Kada ga je profesor teologije s Novog Zelanda zatekao kako trenira plivanje, Pel ga je ponosno upitao: „Šta vi mislite, koliko sam star?“. Teolog se šalio da ima 65 iako je Pel tada imao 63 godine. Kardinal se zbog toga uvredio.

Umalo otac

Franc Rode (78) je slovenački kardinal. Njega je Nemac Peter Štelcer 2012. pozvao na test očinstva. Rode je na kraju pristao, ali je test bio negativan. Rode je rekao da ga kleveću i najavio tužbe protiv novinara koji su pisali da je on otac Petera Štelcera.

Za abortus

Ruben Salazar Gomez (70) je iz Kolumbije. Njegova vlada je 2012. odlučila da legalizuje pobačaje u izuzetnim slučajevima kad je, na primer, život majke u opasnosti ili ako fetus ima deformacije zbog kojih bi život kasnije bio nemoguć, kao i u slučajevima kada je žena silovana. Gomez je to podržavao, ali ga je onda Vatikan „pozvao na red“, pa je izjavio da je „abortus odvratan prestup, kažnjiv i nije prihvatljiv ni u kom slučaju“.

Puše, piju vino i jedu špageteKardinali su prva dva dana konklave jeli supu i špagete, a odobreno im je i da puše, kao i da piju vino. Portparol Vatikana Federiko Lombardi izjavio je da se sveštenici ponašaju sasvim uobičajeno. On je takođe, naveo da su sve prostorije proverene da li ima prisluškivača.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track