NA DANAŠNJI DAN JE ISPISAO ISTORIJU: 10 stvari koje niste znali o Juriju Gagarinu
Foto: Profimedia

Godišnjica

NA DANAŠNJI DAN JE ISPISAO ISTORIJU: 10 stvari koje niste znali o Juriju Gagarinu

Planeta -

Pre tačno 55 godina, 12. aprila 1961. godine, ruski kosmonaut Jurij Gagarin postao je prvi čovek koji se otisnuo u svemir.

Prenosimo vam 10 zanimljivih činjenica o Juriju Gagarinu koje možda niste znali.

1. "Krećemo" je reč koju je izgovorio prilikom poletanja sa kosmodroma u Bajkonuru 12. aprila 1961. i ta izjava je ušla u legendu. Iako je zvanično bilo predviđeno da kaže: "Posado, poletanje!", njegov neformalni pristup najavio je početak ere svemirskih letova u istoriji čovečanstva.

2. Pre nego što je poleteo, Gagarin je napisao oproštajno pismo supruzi i ćerkama. Kako se bezbedno vratio, nije bilo razloga da ga otvore. Ipak, sedam godina kasnije, njegova supruga morala je da otvori pismo. Jurij je poginuo tokom rutinskog leta borbenim avionom.

3. Svemirska kapsula "Vostok 3KA" prodata je na "Sotbijevoj" aukciji pre pet godina, 12. aprila 2011, za 2.882.500 američkih dolara. To je jedina “Vostok” svemirska letelica izvan Rusije i jedina koja je završila u privatnim rukama. Sve ostale kapsule "Vostok" čuvaju se u ruskim muzeijma.

4. Gagarin je primio mnoga priznanja za svoje poduhvate od sovjetske vlade uključujući i stan i automobil. Spisak poklona je bio pažljivo zaveden, a na tom spisku su se nalazile i sitnice poput "šest pari svilenog donjeg veša” i "šest pari čarapa".

5. Kada je išao u Moskvu da se sastane sa Nikitom Hruščovim, veliki broj novinara bio je iznenađen kako je Gagarin zapravo najobičniji čovek i to sve zbog jednog detalja - pertle su mu bile odvezane.

6. Ožiljak na njegovoj obrvi uvek je izazivao mnogo pažnje i bio predmet glasina. Ipak, kažu da ga je zadobio kada ga je supruga uhvatila sa drugom ženom. Uspeo je da utekne iskočivši kroz prozor prilikom čega se i povredio.

7. Gagarin i instruktor letenja Vladimir Serjožin poginuli su u nesreći borbenog aviona MiG-15 UTI, nedaleko od mesta Kiržać. Njihovi posmrtni ostaci su kremirani, a pepeo je sahranjen u zidinama Kremlja na moskovskom Crvenom trgu.

8. Imao je dve ćerke. Starija, Jelena Gagarina je istoričar umetnosti, a mlađa Galina je profesor ekonomije.

9. Posle njegove smrti, njegov rodni grad Gžack preimenovan je u Gagarin.

10. Dan kada je Gagarin kao prvi čovek na svetu poleteo u svemir u Rusiji se slavi kao Dan kosmonauta. Godine 2011, Generalna skupština UN, proglasila je 12. april Međunarodnim danom ljudskih letova u svemir u 60 država.

(RT)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track