VEZA MERKELOVE I BMW: Zbog donacije Nemačka blokirala "zeleni" zakon!
Foto: Reuter

Štetni gasovi

VEZA MERKELOVE I BMW: Zbog donacije Nemačka blokirala "zeleni" zakon!

Planeta -
Opozicione stranke u Nemačkoj danas su se pozivale na ovu donaciju kao dokaz neprijatno bliskih odnosa Angele Merkel i nemačkih proizvođača automobila

BERLIN - Novoobjavljeni parlamentarni dosijei iz Nemačke pokazuju da je ta zemlja blokirala uvođenje strožih pravila Evropske unije u vezi sa emitovanjem izduvnih gasova iz automobila, ubrzo pošto je stranka kancelarke Angele Merkel primila veliku donaciju od tri velika deoničara kompanije BMW.

Opozicione stranke u Nemačkoj danas su se pozivale na ovu donaciju kao dokaz neprijatno bliskih odnosa Angele Merkel i nemačkih proizvođača automobila. Nakon nekoliko sedmica nemačkog lobiranja, ministri za zaštitu prirodne sredine 28 zemalja EU pristali su juče na dodatna "fina podešavanja" predloženih pravila o emisiji izduvnih gasova iz automobila koja bi trebalo da stupe na snagu 2020. godine.

Samo nekoliko dana ranije, Hrišćansko demokratska unija (CDU) Angele Merkel primila je donaciju vrednu 690.000 evra od Suzane Klaten (Susanne Klatten), njene majke Johane Kant (Johanna Quandt) i brata Stefana Kanta. Kvantovi su vlasnici gotovo polovine deonica BMW-a, čije je sedište u Minhenu.

Luksuzna vozila tog proizvođača automobila emituju u prosleku veću količinu ugljen dioksida od one koja je dozvoljena, a to je 95 grama po kilometru. Stranka Merkelove tvrdi da ne postoji veza između donacije i pritiska njene vlade na zemlje Evropske uniju da se zastane sa pravljenjem ugovora o emisijama izduvnih gasova.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track