Najnovije vesti

(VIDEO) DRONOVI ČUVAJU OVCE A TRAKTORI SAMI ORU: Zbog ovoga će svi hteti da budu poljoprivrednici
Foto: Printscreen Youtube

Budućnost je stigla

(VIDEO) DRONOVI ČUVAJU OVCE A TRAKTORI SAMI ORU: Zbog ovoga će svi hteti da budu poljoprivrednici

Planeta
00:00h

Veštački inteligentni sistemi poznati kao "robo poljoprivrednici" mogli bi uskoro da gaje useve i stoku u Britaniji, dok njihovi ljudski kontrolori ne moraju nikada ni da kroče u polje, tvrde istraživači.

Inženjerski kadar u Harper Adams univerzitetu prilagođava poljoprivredne mašine za gajenje hektara useva. Oni će biti nadgledani preko dronova i specijalnih vozila na daljinsko upravljanje a žetva se očekuje već narednog avgusta.

"Ne postoji tehnološka prepreka za automatizovanje u oblasti poljoprivrede. Ovaj projekat nam daje priliku da dokažemo to i promenimo trenutnu percepciju u javnosti", rekao je istraživač Kit Frenklin za Tajms.

Analitičari kažu da bi automatizacija u poljoprivredi mogla da poveća profit poljoprivrednika u proseku za 20 odsto."Vozač traktor neće biti fizički u traktoru. Umesto toga, biće menadžer voznog parka i poljoprivredni analitičar, nagdledaće određen broj poljoprivrednih robota i precizno pratiti razvoj useva", objasnio je Frenklin.

Mogućnosti robotske tehnologije da nastavljaju da rastu dok su troškovi padaju, pa je ideja o potpuno automatizovanoj farmi u bliskoj budućnosti zaista izvodljiva.

Tehnologija za vozače traktora je već razvijena. Tako već u prodaji postoje mašine koje mogu da "prate" programirano kretanje i to neograničeno.

U ovoj fazi, vozač mora da sedi u traktoru spreman da preuzme kormilo ali kompanija "Džon Dir" planira da napravi potpuno autonomne verzije na tržištu u narednih pet godina.

Takođe, bespilotne letelice mogu da se koriste na čuvaju ovce a entuzijasti kažu da su u stanju da uzgajamo životinje brzo a sa manje napora od strane farmera.

U međuvremenu, istraživači Liverpul Džon Mors univerziteta rade na projektu koji koristi lasere za zaštitu useva od ptica, pacova i drugih štetočina.

"Ograde" od laserske svetlosti će pružiti alternativu otrovu, tvrde oni.

(RT)

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja