EVROPU POGODIO VELIKI SAJBER NAPAD: Na meti banke, kompanije, aerodromi... A evo šta traže hakeri!
Foto: Foto: AP

SVE STALO

EVROPU POGODIO VELIKI SAJBER NAPAD: Na meti banke, kompanije, aerodromi... A evo šta traže hakeri!

Planeta -

Ukrajina je pretprela veliki sajber napad nakon što su hakovane brojne banke i kompanije kao i aerodrom u Kijevu. Takođe, sa radom su prestali da rade i kompjuteri u zgradi Vlade.

Ubrzo, mediji su preneli da su i mnoge druge države prijavile slične probleme.

Ukrajinska državna kompanija za proizvodnju aviona "Antonov", ruski naftni gigant "Rosnjeft" i druge kompanije u Ukrajini i Rusiji, našle na udaru sajber napada.

Ukrajinska državna kompanija za proizvodnju aviona, "Antonov", pogođena je sajber napadom, saopštila je portparolka te kompanije, navodeći da su pogođene i mnoge druge firme, uključujući i banke i državnu elektrodistribuciju.

Slične napade u Rusiji prijavile su mnoge internacionalne kompanije koje su pogođene "Peća" virusom.

Napadači traže otkup od 300 američkih dolara u bitkoinu. Bitkoin je kriptovaluta, stvorena sa ciljem da bude veoma teška za praćenje korisnika koji koriste tu valutu. Cena jednog bitkoina na sajber tržištu trenutno iznosi otprilike 2.500 dolara.

"Peća" virus je drugačiji od uobičajenih "rensomver" virusa koji se koriste za napade u kojima se od korisnika traži otkup radi pristupa fajlovima. "Peća" je drugačija u tom smislu što umesto da šifruje, tj. zaključava fajlove jedan po jedan, koristi niže strukture hard diska da zaključa kompletan sistem.

"Peća" je veoma opasan virus ukoliko se "razvije" na računaru. Veoma lako se čisti sa sistema ukoliko se detektuje u ranoj fazi infekcije.

Danski mediji saopštavaju da su pogođene kancelarije "Maerska" u Britaniji, Panami i Venecueli.

"Bezbednost poslovanja naših mušterija i naših ljudi je naš glavni prioritet", saopštila je kompanija "Maersk" na Tviteru.

Zbog čitave situacije i nuklearka u Černobilju je prešla na ručni monitoring radijacije, što se inače obavlja uz pomoć kompjuterskih sistema. Još nema jasnih detalja o razmeri napada, počiniocima, kao i ostalim metama.

Kurir.rs

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

(KURIR TV) Novi virus pokorio svet: 5 super saveta kako da se zaštitite od napada!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track