(VIDEO) U NJEGOVOM IMENU KRIJE SE VELIKA LAŽ: Ovo ostrvo dva puta godišnje menja državu!
Foto: Printscreen/ Youtube, Foto: Printscreen YT

MALO U ŠPANIJI, MALO U FRANCUSKOJ

(VIDEO) U NJEGOVOM IMENU KRIJE SE VELIKA LAŽ: Ovo ostrvo dva puta godišnje menja državu!

Planeta -

U pokrajini Baskiji, između severnog španskog grada Iruna i jugozapadnog francuskog grada Hendaja, protiče reka Bidasoa. U sredini reke, koja razdvaja Španiju i Francusku, nalazi se teritorija s posebnim statusom - Ostvro fazana. Ostvro fazana je zemlja kojom zajednički upravljaju dve države. Koliko je poznato, najmanja je i najstarija teritorija s takvim statusom. Njegovih 5.000 kvadratnih metara šest meseci u godini pripada Španiji, šest Francuskoj.

Na ostrvu nema spomenika, osim jedne ploče koja podseća na njegovo mesto u istoriji. Simbolizuje mir i saradnju između Francuske i Španije. Najveća opasnost za ostrvo verovatno je bila mogućnost njegovog nestanka. Površina mu se vekovima smanjivala zbog erozije. Ali su dve države dogovorile zajedničke radove na njegovom učvršćivanju, što se pokazalo uspešnim.

"U oči mi upada da na Ostrvu fazana uopšte nema fazana", žalio se francuski pisac Victor Ugo tokom posete 1843. godine. I zasita, ime ostrva ne odgovara stvarnosti, je rn anjemu uopte nema fazana.

(Kurir.rs/ Index.hr)

Foto: Printscreen/ Youtube

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track