Dodik: Rusi i Kinezi ulažu milijardu evra u RS

Republika Srpska

Dodik: Rusi i Kinezi ulažu milijardu evra u RS

Planeta -
Predsednik Republike Srpske naveo je da je sa "Gaspromom", osim izgradnje kraka gasovoda "Južni tok" i distributivne mreže vrednosti oko 300 miliona evra, dogovorena i izgradnja dve elektrane na gas snage po 600 gigavata

BANJALUKA - Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da su prethodnih dana ugovorene investicije sa ruskim i kineskim partnerima u energetski sektor Srpske od oko milijardu evra što će biti jedan od odgovora na ekonomsku krizu.

Dodik je, po povratku iz Rusije, kazao da je njegovo učešće na Ekonomskom forumu u Sankt Peterburg bilo jedno od najuspešnijih za Republiku Srpsku od kada prisustvuje ovom prestižnom ekonomskom skupu u Rusiju.

On je najavio da će na narednoj sednici Vlade Srpske biti predloženo formiranje zajedničkog preduzeća RS i "Gasproma" koje će biti lider u regionu u oblasti istraživanja nafte i gasa.

Dodik je naveo da je sa "Gaspromom", osim izgradnje kraka gasovoda "Južni tok" kroz Republiku Srpsku i distributivne mreže vrednosti oko 300 miliona evra, dogovorena i izgradnja dve elektrane na gas snage po 600 gigavata.

Podsećajući da je sa predsednikom Rusije Vladimirom Putinom na marginama Ekonomskog foruma razgovarao dva sata na šta je vrlo ponosan, Dodik je rekao da Rusija ostaje privržena poštovanju Dejtonskog sporazuma i da će odnosi Srpske i Rusije i dalje ići uzlaznom putanjom.

Kako su preneli banjalučki mediji, on je najavio da će u narednim mesecima biti osmišljena distribucija gasa kroz Srpsku, koji je četiri puta isplativiji od mazuta, i da će u prvim godinama biti isporučivano 250 miliona kubika gasa, a kasnije 1,9 milijardi kubika.

Dodik je potvrdio da će 15. jula doći u Srpsku predstavnici Sberbanke, koja je nedavno kupila "Folks banku" i po snazi je peta ili šesta u svetu uz stoodstotno vlasništvo države. On je precizirao da bi sa ovom bankom mogao da bude postignut dogovor o prevazilaženju postojećeg ekonomskog stanja u Srpskoj, jer je "očito da do aranžmana sa MMF-om neće doći".

Dodik je rekao da će sa predstavnicima ove banke biti razgovarano o tim pitanjima, i da bi Sberbanka mogla da ponudi projekte u oblasti malih i srednjih preduzeća, infrastrukture i finansija.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track