SVEMIRSKI RAT MOŽE DA POČNE: Rusija gradi MOĆAN LASER, ali će ga upotrebiti protiv NEPRIJATELJA CELE PLANETE (VIDEO)
Foto: Profimedia

tehnologija

SVEMIRSKI RAT MOŽE DA POČNE: Rusija gradi MOĆAN LASER, ali će ga upotrebiti protiv NEPRIJATELJA CELE PLANETE (VIDEO)

Planeta -

Ruska Agencija za svemirska istraživanja "Roskosmos" planira da uništi smeće u nižoj Zemljinoj orbiti pomoću snažnog lasera visokog tri metra.

Ukoliko probe budu uspešne, ovom metodom će se osigurati bezbednost daljih istraživanja svemira. Na razvoju te tehnologije radila je "Korporacija za precizne sisteme", inače ogranak "Roskosmosa". U svom izveštaju ruskoj Akademiji nauka, kompanija je zatražila podršku za istraživanje i razvoj, kao i za eksperimentalni rad lasera, koji svojim zrakom može da uništi svemirski otpad. Snažni laserski top bio bi postavljen na tri metra visoki teleskop, čija gradnja je u toku. Teleskop je predviđen za posmatranje satelita i potencijalno opasnog svemirskog otpada, a u slučaju odobrenja projekta, bio bi prerađen u veliki laser.

U izveštaju, u koji je uvid imala ruska novinska agencija RIA Novosti, navodi se da bi agregat stvarao energiju potrebnu za laser koji bi uništavao otpad sa svemirskih brodova ili ostale vrste smeća, poput izgubljene rukavice astronauta u nižoj Zemljinoj orbiti. Prema pretpostavkama američke Agencije za svemirska istraživanja NASA, u svemiru ima više od 500.000 komada otpada. "Relativno mali deo orbitalnog smeća može naneti štetu letelicama i satelitima. Od oko 500.000 komada otpada, 20.000 je veće od lopte za bejzbol", ističe se u upozorenju NASA.

Kurir.rs/Sputnjik

Foto: Profimedia

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja