OTKRIVENI DETALJI SASTANKA PUTINA I TRAMPA: Evo o kojim vrućim temama će razgovarati dve predsednika!
Foto: EPA

VAŽAN SUSRET

OTKRIVENI DETALJI SASTANKA PUTINA I TRAMPA: Evo o kojim vrućim temama će razgovarati dve predsednika!

Planeta -

Sastanak predsednika Rusije i SAD, Vladimira Putina i Donalda Trampa, na samitu u Helsinkiju trajaće oko tri sata, a počeće u 12.15 (po srednjoevropskom vremenu).

Samit u prestonici Finske 16. jula biće prvi sastanak u punom formatu između Putina i Trampa van okvira multilateralnih međunarodnih foruma. Prema rečima pomoćnika ruskog predsednika Jurija Ušakova, samit će biti održan u predsedničkoj palati u centru Helsinkija.

Prvo će lideri dveju zemalja razgovarati u prisustvu prevodilaca, zatim će se pregovori nastaviti kao radni doručak na kojem će prisustvovati i neki članovi delegacija. Posle toga, predsednici će održati zajedničku konferenciju za štampu na kojoj će odgovoriti na najmanje četiri pitanja.

Glavna tema samita biće trenutno stanje i izgledi za razvoj rusko-američkih odnosa, dodao je pomoćnik predsednika.

A cilj predstojećeg sastanka je početak ispravljanja negativne situacije u međunarodnim pitanjima, preduzimanje konkretnih mera za njihovo poboljšanje i uspostavljanje manje-više prihvatljivog nivoa poverenja, kao i pokušaj da se definišu koraci koji bi omogućili Rusiji i Sjedinjenim Američkim Državama da se vrate na uzajamno korisnu saradnju.

Ranije su se lideri Rusije i Sjedinjenih Američkih Država lično sreli dva puta. U julu 2017. godine predsednici su održali pregovore u punom formatu tokom samita G20 u Hamburgu, gde su razgovarali o problemima bilateralnih odnosa i sirijskoj i ukrajinskoj krizi.

U novembru prošle godine Putin i Tramp su razgovarali „na nogama“ na samitu APEK-a u Da Nangu. Na ovom sastanku su odobrili zajedničku izjavu o Siriji. Posle toga, šefovi država su nekoliko puta razgovarali telefonom.

Kurir.rs/Sputnjik Srbije

Foto EPA

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track