EKSKLUZIVNO! KURIR NA ISTORIJSKOJ KONFERENCIJI U HELSINKIJU! TRAMP ŠOKIRAO: Odnosi sa Rusijom NIKAD GORI, ali to se promenilo pre 4 sata! PUTIN: Odnosi su teški, ali navijao sam da Tramp pobedi u SAD!
Foto: Kurir

SUSRET U HELSINKIJU

EKSKLUZIVNO! KURIR NA ISTORIJSKOJ KONFERENCIJI U HELSINKIJU! TRAMP ŠOKIRAO: Odnosi sa Rusijom NIKAD GORI, ali to se promenilo pre 4 sata! PUTIN: Odnosi su teški, ali navijao sam da Tramp pobedi u SAD!

Planeta -

Američki predsednik Donald Tramp i ruski predsednik Vladimir Putin sastali su se u Helsinkiju na svom prvom zvaničnom bilateralnom samitu. Uskoro treba da se obrate javnosti na konferenciji za medije.

Ekipa Kurira i danas uživo izveštava iz glavnog grada Finske Heslinkija uoči sastanka predsednika SAD i Rusije, Donalda Trampa i Vladimira Putina.

U isto vreme, novinari već pune salu gde će biti održana pres-konferencija Putina i Trampa. To je deo samita koji se najviše očekuje, kada će se saznati da li su dva lidera uspela da se dogovore o nekim pitanjima.

foto: Kurir

Sastanak američkog i ruskog predsednika Donalda Trampa i Vladimira Putina u Helsinkiju završen je posle dva sata i deset minuta. Sastanak je umesto planiranih 40 minuta trajao malo više od dva sata. Prema programu, susret dva predsednika se nastavlja u proširenom formatu.

17.57 - Konferencija je gotova

17.56 - Putin: Ne slažemo se oko Krima. Više o tome OVDE.

17.50 - "Putin je ponudio i da njihovi ljudi rade na istrazi o hakovanju, ja mislim da je to izvanredna ponuda", rekao je Tramp.

17.49 - Putin je poklonio fudbalsku loptu Trampu rekavši "Sada je lopta na vašem terenu", a američki predsednik je odgovorio: "Hvala, ovo će dobiti moj sin Baron!".

foto: Kurir
foto: Kurir

17.44 - Putin: Hteo sam da Tramp pobedi na izborima

"Hteo sam da Tramp pobedi na izborima jer je pričao o normalizaciji odnosa sa Rusijom", rekao je Putin.

Ruski predsednik je rekao da se Moskva nije mešala u izbore u SAD niti planira da to ikada radi

17.42 - "Zašto bi iko ikome verovao, ja ne verujem njemu, on veruje meni", rekao je Putin naglasivši da oba predsednika ipak imaju zajednički interes počevši od borbe protiv terorizma.

17.40 - Novinari su postavljali dosta pitanja o navodnom ruskom mešanju u američke izbore i nedavnoj optužnici protiv ruskih obaveštajaca

17.35 - "Mislim da su obe zemlje odgovorne, i da su SAD bile neozbiljne", rekao je Tramp na pitanje da li Rusiju uopšte smatra odgovornom za bilo šta, misleći na optužbe da se Rusija mešala u američke predsedničke izbore.

foto: Reuters

"Nije bilo mešanja u izbore i kampanju. Nisam poznavao predsednika Putina da bi bilo mešanja. Mi smo imali fantastičnu kampanju i za to sam ja predsednik", rekao je Tramp.

17.31 - Lideri su počeli da odgovaraju na pitanja novinara

17.30 - Tramp: Putin je dobar rival, a to je kompliment

17.23 - Tramp: Naše dve zemlje su uvek imale nesuglasice, ali ako ćemo sarađivati, moramo to da prevaziđemo. Današnji susret je samo deo dugog procesa.

"Naše dve zemlje su bile u nikad gorem odnosu, ali i to se promenilo pre 4 sata", rekao je Tramp.

17.20 - Putin: Hladni rat je završen

Ruski predsednik je rekao da su razgovori sa Trampom bili otvoreni i poslovni, uspešni i korisni. On je dodao da je tokom samita bilo govora o tekućem stanju bilateralnih odnosa i međunarodnim pitanjima. Oružje je bilo glavna tema razgovora.

„Poteškoće i napeta atmosfera u odnosima Rusije i SAD nemaju objektivne razloge", smatra Putin. Hladni rat je odavno završen, podsetio je on. Ruski predsednik se nada da će sa SAD doći do zajedničkog razumevanja da problemi treba da se rešavaju zajedničkim naporima. Rusija je predala SAD svoje predloge o saradnji u sferi strateške stabilnosti i neširenja nuklearnog oružja. On je dodao da je Rusija spremna da sarađuje sa SAD u borbi protiv terorizma i osiguranja sajber bezbednosti.

Ruski predsednik ocenio je danas u Helsinkiju da su odnosi Rusije i SAD "u teškom stanju", ali se nada da se dve strane sada bolje razumeju.

17.10 - Počelo je obraćanje dva predsednika. Javnosti se prvo obratio Vladimir Putin.

foto: Kurir

17.00 - Jednog čoveka obezbeđenje je izbacilo jer je nosio poruku "Zabranite nuklearno oružje". Više o tome OVDE.

foto: Kurir

Ostanite uz Kurir!

Kurir.rs

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja