KURIR NA LICU MESTA! OKRŠAJ PUTINA I TRAMPA: Svi detalji samita na kojem se odlučuje o SUDBINI PLANETE! EKSKLUZIVNO U KURIRU
Foto: Reuters/Kevin Lamarque

SAMIT U HELSINKIJU - Susret dvojice najmoćnijih lidera planete

KURIR NA LICU MESTA! OKRŠAJ PUTINA I TRAMPA: Svi detalji samita na kojem se odlučuje o SUDBINI PLANETE! EKSKLUZIVNO U KURIRU

Planeta -

Predsednici Rusije i SAD nisu pokazali ni trunku poštovanja, u prostoriju su ušli kao u bokserski ring, a otkopčali su sakoe kao da se spremaju da se potuku, tvrde stručnjaci za govor tela

Dvojica najmoćnijih ljudi sveta, predsednik SAD Donald Tramp i Rusije Vladimir Putin, susreli su se juče u Helsinkiju, a u salu za sastanke Predsedničke palate ušli su kao u bokserski ring.

Tokom sastanka jedan na jedan, koji je trajao sat duže nego što je planirano, šefovi država su se ponašali kao da se spremaju da se potuku, a raspravljali su o međusobnim odnosima, ratu u Siriji, sukobima u Ukrajini, stanju u Iranu, ruskom uticaju na američke izbore...

Ispod polarnog leda

Britanski stručnjak za govor tela Džudi Džejms kaže da nastup dvojice lidera pokazuje da nisu toliko prijateljski raspoloženi koliko Tramp tvrdi.

foto: AP

- Atmosfera nije bila ledena, već je bila zakopana ispod debelog sloja polarnog leda. Obojica su došla sa stavom alfa mužjaka, kakav imaju bokseri kada ulaze u ring. Putin je hodao sa podignutim grudima, a Tramp je spojio usne i neprestano mrko gledao. Obojica su otkopčala sakoe kao da se spremaju za tuču. Putinov pogled je enigmatičan, a izraz lica pokeraški. Tramp je sedeo sa razdvojenim nogama i prstima nadole, čime pokušava da uspostavi mačo dominaciju. Spojeni prsti pokazuju nestrpljenje. Putin je zauzeo elegantniju pozu, lakat je naslonio na stolicu i pokazivao iritaciju - kaže ona.

Džejmsova je rekla i da nijedan od njih dvojice nije pokazao poštovanje ili naklonost i.

- Dva alfa mužjaka su se spremala za tuču. Čak i trenutak kada su se sukobili oko toga ko će prvi da govori, pokazao je sukob između njih - kaže ona.

foto: Reuters

Predsednici su se složili o nekim pitanjima, ali nikakvi dogovori se nisu ni očekivali. Tramp je na konferenciji pokušao da opusti atmosferu, ali je Putin bio nešto hladniji. Zahvalio je Putinu više puta, tako da se vidi drugačiji odnos dva predsednika. Posebno zanimljiv trenutak raygovora u dijalogu bio je kada je američki predsednik namignuo ruskom kolegi. To su zapadni mediji ismejali.

foto: Kurir

Bolje razumevanje

Nakon sastanka Putin je rekao da su odnosi dve zemlje u teškom stanju, ali da se nada „da se dve strane sada bolje razumeju“.

- Zadovoljni smo razgovorima, mada ostaju neki izazovi. Amerikanci bi mogli više da pritisnu ukrajinsko rukovodstvo. Dogovorili smo se da napravimo radnu grupu američkih i ruskih biznismena. Moram da ponovim i da se Rusija nije mešala u američke izbore, niti planiramo da to ikad radimo. Želeo sam da Tramp pobedi jer je pričao o normalizaciji odnosa. Moramo da se vodimo činjenicama, a ne glasinama. Da li mislite da ja verujem Trampu ili on meni? Važan je kontakt - rekao je on.

Na pitanje da li ima kompromitujuće informacije o Trampu kojima ga ucenjuje, Putin je rekao:

- Čuo sam te glasine, ali nisam uopšte znao da je Tramp ranije uopšte i posetio Moskvu. Zanemarite tu temu.

foto: Reuters

Pobedio sam Hilari

Tramp je poručio da obe zemlje smatra krivim za odnose.

- Mislim da su se SAD ponašale budalasto. Svi smo bili budalasti. Sve nas treba kriviti. Zbog nuklearnog arsenala mi moramo da sarađujemo. To je najvažnije - rekao je on.

Kako je dodao, nije sarađivao sa Rusijom pred izbore.

- Hilari Klinton sam lako pobedio. Ali ta priča ima loš uticaj na odnose dve najveće nuklearne sile. Amerika i Rusija mogu da spasu stotine hiljada života u Siriji. Zato je ovaj sastanak važan. I sastajaćemo se ponovo - rekao je on.

foto: AP

Incident

OBEZBEĐENJE IZBACILO NOVINARA

Uoči konferencije za novinare predsednika Rusije i SAD Vladimira Putina i Donalda Trampa obezbeđenje je na silu izbacilo jednog muškarca iz sale za koga BBC navodi da je novinar. Muškarac koji je nosio transparent „Sporazum o zabrani nuklearnog oružja“ vikao je dok ga je obezbeđenje vuklo.

Analiza

ANĐELKOVIĆ: NISMO TEMA

Politički analitičar Dragomir Anđelković kaže da će dvojica lidera ovom prilikom sigurno dobiti informacije i o Srbiji.

- Tramp i Putin u četiri oko imaju krucijalne teme na stolu, među kojima nije Srbija. Međutim, njih dvojica dolaze sa svojim timovima koji će razgovarati o širokom spektru tema i siguran sam da će jedna od njih biti Srbija, odnosno KiM. Svaki predsednik će od svoje delegacije dobiti izveštaj o tome - smatra Anđelković.

foto: Reuters

Poklon za Barona

BACIO LOPTU MELANIJI

Ruski predsednik američkom kolegi je poklonio loptu sa Svetskog prvenstva u Rusiji, završenom prekjuče.

- Lopta je u vašem dvorištu - našalio se Putin.

Tramp je prihvatio loptu i rekao da će njegov sin Baron uživati u njoj, a onda ju je dobacio Melaniji.

Bivši direktor CIA

ŠTA TO PREDSEDNIK KRIJE?

Bivši direktor CIA Džon Brenan, koga je Donald Tramp smenio sa te pozicije, zapitao je predsednika svoje zemlje šta to krije.

- Zašto je Tramp na susretu s Putinom jedan na jedan? Šta to on krije od Boltona, Pompea, Kelija i američke javnosti? Kako će to što Tramp krije Putin iskoristiti i udariti na Ameriku? Trampov gubitak kredibiliteta obara svako njegovo objašnjenje ovih događaja - poručio je bivši obaveštajac.

foto: Kurir

LEČENJE BILJEM

DANAS SAMO UZ KURIR POKLON LEKOVITO BILJE: Izborite se sa anemijom

Danas samo uz Kurir poklon dodatak na 16 strana, koji vam donosi tekstove sa opisima, primenom i načinom upotrebe lekovitih dejstava koprive, prokelja,

susama, artičoke ...

foto: Promo

Otkrijte blagodeti vina pri čišćenju krvi, ukoliko imate problema sa anemijom preporuka je da koristite seme koprive, dok su prave blagodeti prokelja upravo za jačanje imunološkog sistema.

U četvrtak, 19. juna, uz Kurir vas čeka Pelagićev narodni učitelj u kom vam

donosimo savete kako da sačuvate i unapredite svoje zdravlje.

Koristite lekovite bilje i jačajte svoj orgaizam!

Čitajte Kurir, jer uvek dobijate više!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja