DOK JE TRAMP SLAVIO USPEH SUSRETA SA PUTINOM, U AMERICI GA DOČEKALI NA NOŽ: On je izdajnik, ovo je nešto najsramnije što smo ikada videli! Treba proveriti da ona lopta nema bubice! (VIDEO)
Foto: Reuters

ŽESTOKE KRITIKE

DOK JE TRAMP SLAVIO USPEH SUSRETA SA PUTINOM, U AMERICI GA DOČEKALI NA NOŽ: On je izdajnik, ovo je nešto najsramnije što smo ikada videli! Treba proveriti da ona lopta nema bubice! (VIDEO)

Planeta -

"Vladavina predsednika Trampa dostigla je novo dno", "sramota", "Tramp izdajnik", samo su neki od komentara kojima je američka javnost opisala susret lidera SAD sa Vladimirom Putinom

Iako su Putin i Tramp na konferenciji u Helsinkiju istakli da njihove zemlje imaju dosta nesuglasica, ali da se nadaju boljim odnosima u budućnosti, nijedan segment njihovog susreta nije propraćen pozitivno u većini američkih medija kao i na društvenim mrežama.

foto: EPA

Žestoko su ga kritikovale demokrate, ali i republikanci.

Spiker CNN-a, Anderson Kuper, posle konferencije za medije je rekao uživo u programu: "Upravo ste gledali jedan od najsramotnijih nastupa jednog američkog predsednika pred ruskim liderom, zaista neverovatna konferencija".

Pojedini mediji zameraju Trampu što je "stajao pored autokrate" i što nije zauzeo čvršći stav povodom navodnog mešanja Rusije u izbore u SAD 2016. godine.

foto: EPA

Tramp je na konferenciji izjavio da nije bilo nikakvog ruskog mešanja u američka unutrašnja pitanja i dodao da je i sama Amerika odgovorna za mnoge stvari.

"Demokratska stranka je izgubila jer smo mi imali sjajnu kampanju i ja sam postao predsednik", rekao je.

Republikanac Ari Flajšer, pres sekretar bivšeg predsednika Džordža Buša, istakao je da ne veruje da je bilo saradnje sa Rusijom tokom kampanje, ali da ne može da shvati kako Tramp može da veruje Putinu na reč.

"Nikad nisam mislio da ću doživeti da će naš američki predsednik stajati na bini pored ruskog i reći da su SAD krive zbog ruske agresije", napisao je republikanski senator Džef Flejk.

Demokrate su bile mnogo oštrije u svojim kritikama. Tako je senator Demokratske partije iz Konektikata Kris Mafri uporedio putovanje šefa Bele kuće sa neprijatnim gestom na račun Sjedinjenih Američkih Država.

"Ceo put je jedan džinovski srednji prst koji je predsednik Tramp pokazao sopstvenoj zemlji. Neverovatno“, napisao je Marfi na svom nalogu na Tviteru.

"Njegov nastup na konferenciji je ravan izdaji. Ne samo što su mu komentari bili imbecilni već je potpuno u Putinovoj šaci. Republikanske patriote, gde ste?", rekao je Džon Brenan, bivši direktor CIA.

Političarka Nensi Peloti smatra da "Rusi očigledno imaju nešto o Trampu".

"Trampova slabost pred Putinom je sramotna i dokazuje da oni imaju nešto o njemu, lične podatke, političke ili finansijske", navela je.

Oglasio se i senator Džon Mekejn koji je događaj opisao kao "najsramniji nastup jednog američkog predsednika u istoriji".

"Ne samo da je dokazao da ne može, nego da neće da se suprotstavi Putinu. Izabrao je da brani tiranina", naveo je između ostalog Mekejn.

Putin je na konferenciji za novinare poklonio Trampu loptu Svetskog prvenstva u fudbalu. Na taj način je ruski lider odgovorio na pitanje na čijoj strani je sada inicijativa u Siriji.

​Američki senator Lindzi Grejem predložio je da se fudbalska lopta poklonjena Trampu proveri na prisustvo uređaja za prisluškivanje.

"Na njegovom mestu proverio bih fudbalsku loptu na uređaje za prisluškivanje i nikada ne bih dozvolio da uđe u Belu kuću“, napisao je Grejem.

Kurir.rs Foto: Reuters

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track