HITLEROVO ODMARALIŠTE NOVA TURISTIČKA ATRAKCIJA:  Firer je na obali Baltika sagradio radničko letovalište, onda je izbio rat, a danas ... (VIDEO)
Foto: Printscreen Youtube

ČIST LUKSUZ

HITLEROVO ODMARALIŠTE NOVA TURISTIČKA ATRAKCIJA: Firer je na obali Baltika sagradio radničko letovalište, onda je izbio rat, a danas ... (VIDEO)

Planeta -

Nemački investitori pretvorili su zapušteno nacističko odmaralište Prora na obali Baltičkog mora u turistički centar posle višegodišnje obnove.

Lokalne vlasti zvanično su dodelile ovoj lokaciji status odmarališta, što znači da će ubuduće moći da naplaćuju turističku taksu od 2,85 evra dnevno po osobi.

"To je sertifikat za određeni nivo turizma i znak da će se Prora i dalje razvijati i unapređivati kao turistički centar", izjavio je portparol gradske uprave Binca, u kojem se nalazi odmaralište.

Ogromni kompleks sastoji se od nekoliko šestospratnica ukupne dužine 4,5 kilometara duž plaža na ostrvu Rigen, na baltičkoj obali.

Tri godine pre početka Drugog svetskog rata Adolf Hitler je naredio izgradnju Prore kao najvećeg svetskog turističkog centra, za smeštaj više od 20.000 radnika tadašnje Nemačke.

Rat je poremetio ove planove pa je projekt napušten usred gradnje 1939. godine. u Vreme DDR bila je vojna baza.

Osam decenija kasnije, 2013. godine, lokaciju je preuzela njemačka građevinska kompanija "Metropol marketing", koja je obnovila Proru i preuredila je u stotine luksuznih stanova koji su mogli da se iznajme ili kupe.

U kompleksu se nalazi i hotel, omladinski hostel, banja, radnje s luksuznom robom i restorani. Prve goste trebalo bi da primi već u avgustu.

Kurir.rs/ostsee-zeitung.de

Foto printscreen Youtube

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track