TRAMP POZVAO PUTINA U BELU KUĆU: Šef američkih obaveštajaca ostao u šoku, evo šta je rekao kad je čuo da stiže ruski predsednik! (VIDEO)
Foto: Reuters/Kevin Lamarque

predsednik sad se baš raduje

TRAMP POZVAO PUTINA U BELU KUĆU: Šef američkih obaveštajaca ostao u šoku, evo šta je rekao kad je čuo da stiže ruski predsednik! (VIDEO)

Planeta -

Predsednik SAD Donald Tramp naložio je savetniku za nacionalnu bezbednost Džonu Boltonu da pozove ruskog predsednika Vladimira Putina da na jesen poseti Vašington.

To je danas navela portparolka Bele kuće Sara Hakabi Sanders. Ona je rekla da su "razgovori već u toku" za jesenji susret dva predsednika. Do sastanka bi najverovatnije došlo u Beloj kući, ali Sanders nije precizirala mesto. Tramp je na Tviteru napisao da se "raduje drugom susretu".

Koliko je ta informacija zatekla ne samo javnost, nego i samu administraciju, svedoči i reakcija direktora američke obaveštajne službe Dena Kotsa, kome je moderator rasprave na jednoj konferenciji na kojoj je učestvovao, saopštila da je Bela kuća upravo najavila na Tviteru Putinov dolazak u Ameriku.

Kots, koji je pre toga govorio o nacionalnoj bezbednosti i ruskom uticaju na američke izbore, vidno zbunjen, kiselo se nasmeja i šokiran izgovorio: "Molim. Možete li to da ponovite?!"

Nešto ranije, Kots je priznao da još uvek nema nikake informacije o Trampovom razgovoru sa Putinom u Helsinkiju kom su prisustvovali samo njihovi prevodioci.

"Samit sa Rusijom bio je velik uspeh, osim pravih neprijatelja naroda, medija lažnih vesti", napisao je u četvrtak Tramp na Twitteru nakon vala kritika u SAD-u, uključujući i od članova njegove stranke.

"Radujem se našem drugom susretu kako bismo mogli započeti implementaciju nekih od puno stvari o kojima smo raspravljali, poput zaustavljanja terorizma, sigurnosti Izraela, nuklearne proliferacije, kibernetičkih napada, trgovine, Ukrajine, mira na Bliskom istoku, u Sjevernoj Koreji i drugih stvari", poručio je.

Putin je isti dan u Moskvi upozorio na "snage u Sjedinjenim Državama koje su spremne žrtvovati rusko-američke odnose" zbog svojih ambicija.

Ne navodeći imena, rekao je da je reč o američkim političarima koji stavljaju svoje "uske stranačke interese" iznad najvažnijih interesa SAD i da su dovoljno moćni da svoje lažne priče plasiraju milijunima Amerikanaca.

U govoru pred ruskim ambasadorima istakao je i kako je da je nteško očekivati da se problemi stari godinama reše u nekoliko sati, ali da se krenulo putem poboljšavanja bilateralnih odnosa.

"Sveukupno je to bio uspjeh koji je doveo do nekih korisnih dogovora. Naravno, videćemo kako će se stvari dalje razvijati", zaključio je Putin.

Kurir.rs/Chicagotribune.com

Foto Reuters/Kevin Lamarque

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track