TEHNOLOGIJA OD KOJE DRHTI AMERIKA: Ove pištolje je nemoguće otkriti, a prave se u KUĆNOJ RADINOSTI (VIDEO)
Foto: Profimedia

strava

TEHNOLOGIJA OD KOJE DRHTI AMERIKA: Ove pištolje je nemoguće otkriti, a prave se u KUĆNOJ RADINOSTI (VIDEO)

Planeta -

Aktivisti za prava na nošenje oružja postigli su dogovor sa vladom SAD koji će im se omogućavati da objavljuju 3D planove za štampanje vatrenog oružja onlajn, koji će stupiti na snagu 1. avgusta.

Dogovorom se okončala višegodišnja pravna bitka koja je počela kada je Kodi Vilson, koji sebe opisuje kao post-levog anarhistu, objavio planove za pištolj odštampan 3D štampačem nazvan "Liberator", 2013. godine. Ovaj pištolj je napravljen skoro u potpunosti od ABS plastike - istog materijala od kog se prave Lego kocke.

Jedini metalni delovi bili su okidač i komad metala koji je tu da bi se ispoštovao Sporazum o vatrenom oružju koje ne može da se detektuje.

Američki Stejt department naložio je Vilsonu i njegovoj neprofitnoj grupi da skinu planove. Reč je o tome da su zvaničnici naveli da bi nekome u drugoj zemlji - zemlji kojoj SAD ne prodaje oružje - moglo da padne na pamet da skinu sa interneta sve što im je neophodno i naprave svoje oružje. Vilson se povinovao, ali je rekao da je fajl već preuzet milion puta. On je 2015. godine tužio federalnu vladu.

U dogovoru iz 29. juna se navodi da Vilson može da objavljuje planove, fajlove i 3D crteže, u bilo kojoj formi i da su oni isključeni od zabrane izvoza. Vlada se takođe obavezala da plati skoro 40.000 dolara Vilsonovih pravnih troškova i da mu se refundiraju određeni troškovi za registraciju. Dogovor još uvek nije javno objavljen, ali je Vilsonov advokat kopiju pokazao CNN-u.

"Napravi sam" vatreno oružje kao što je "Liberator" dobilo je nadimak "pištolj duh", jer nema serijski broj i ne može mu se ući u trag. Vilson je napravio sajt gde će ljudi moći da daunlouduju "Liberator" i digitalne fajlove za drugo oružje. Korisnici će moći da podele s drugima svoje dizajne oružja, magazine i slično.

Ejveri Gardiner, kopredsednica Brejdi kampanje za prevenciju nasilja vatrenim oružjem se pribojava da će teroristima i kriminalcima biti lako da se dočepaju oružja.

"Mislim da bi svi u Americi trebalo da se plaše toga", kaže Ejveri Gardiner.

Činjenica da su moderni 3D štampači i dalje preskupi za većinu ljudi, je ne umiruje. Ona navodi da će pristup planovima za izradu bilo kome na svetu ko ima pristup internetu predstavljati nacionalnu pretnju.

Kurir.rs/

https://edition.cnn.com/2018/07/19/us/3d-printed-gun-settlement-trnd/index.html

Foto: Profimedia

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track