VELIKA PREVARA SA RUSKIM ZLATOM: Prijavili pronađeno blago na potopljenoj krstarici, pa se i bez njega OBOGATILI (VIDEO)
Foto: Profimedia, Wikipedia

južna koreja

VELIKA PREVARA SA RUSKIM ZLATOM: Prijavili pronađeno blago na potopljenoj krstarici, pa se i bez njega OBOGATILI (VIDEO)

Planeta -

Južnokorejska kompanija koja je ranije tvrdila kako je pronašla ruski brod pun zlata sada se nalazi pod policijskom istragom zbog mogućih lažnih tvrdnji.

Policija je zabranila čelnicima kompanije Šinil Group da napuste zemlju, javlja CNN. Ranije ovog meseca kompanije je saopštila kako je pronašla 5.800 tona tešku rusku krstaricu Dmitrij Donskoj koja je potonula tokom bitke 1905. godine.

Prvo su tvrdili da se na brodu nalazi zlato vredno čak 134 milijarde dolara, ali na drugoj konferenciji za novinare tu cifru su snizili na samo 8,9 milijardi dolara.

Odmah nakon objave cene akcija Džil Stil Menufakturing Kompani su naglo porasle iako su oni tvrdili da nemaju nikakve veze s otkrićem. Finansijska nadzorna služba je saopštila kako su sadašnji i bivši šefovi Šinil grupe kupili udele u Džil Stilu ranije ovog meseca.

Ovo nije prvi put da se govori o blagu na ruskom brodu. Već je bilo pokušaja da se istraži olupina broda i pronađe navodno blago. Neki veruju kako se na brodu nalazi novac koji je bio deo ruskog ratnog fonda.

Početkom 2000-ih tvrtka Dong Konstrakšon pokušala je da istraži brod i prema izveštajima iz tih godina, tvrdnja da se na brodu nalazi velika količina zlata dovela je do naglog rasta cene akcija iako su te tvrdnje odbacile južnokorejske vlasti. Kompanija je kasnije bankrotirala.

Kurir.rs/Večernji list

Foto: Vikipedija

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track