ERDOGAN UZVRAĆA UDARAC TRAMPU: Turska bojkotuje sve elektronske proizvode iz SAD!
Foto: Reuters

EKONOMSKI RAT

ERDOGAN UZVRAĆA UDARAC TRAMPU: Turska bojkotuje sve elektronske proizvode iz SAD!

Planeta -

Odnosi Ankare i Vašingtona značajno su se pogoršali u poslednje vreme, a turski predsednik Redžep Tajip Erdogan danas je odgovorio na to što su SAD oborile tursku liru saopštenjem da će Turska bojkotovati elektronske uređaje proizvedene u Americi.

"Važno je održati čvrst politički stav u jeku diplomatskog sukoba sa SAD i pada lire", rekao je Erdogan.

foto: AP

"U toku je ekonomski napad na Tursku. U prošlosti, takve stvari su se radile prikriveno, a sada su otvorene. Možemo da uradimo dve stvari, ekonomski i politički. Preduzećemo mere, Ministarstvo finansija radi danonoćno. Bojkotovaćemo elektronsku robu iz SAD. Oni imaju ajfon, ali sa druge strane tu je Samsung. Imamo i lokalne brendove, to ćemo iskoristiti", rekao je turski predsednik.

Lira je pala jer investitori sumnjaju da će turski predsednik uspeti da se izbori sa slabljenjem valute i diplomatskim sporom sa SAD koji je rezultirao udvostručenjem američkih carina na uvoz čelika i aluminijuma iz Turske. Američki predsednik Donald Tramp čak je Erdoganu uputio ulitmatum da do 15. avgusta oslobodi američke građane koji su krivično osuđeni u Turskoj.

Erdogan je isključio mogućnost podizanja referentnih kamatnih stopa, što bi moglo da uspori ekonomski rast, dok nezavisni analitičari navode da je podizanje tih stopa hitno potrebno za stabilizaciju turske lire. Novi predsednički sistem u Turskoj omogućava Erdoganu da izvrši pritisak na centralnu banku i spreči dizanje kamatnih stopa.

Kurir.rs/Sputnjik/Beta Foto: Reuters

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track