PUTIN SPREMA MAŠINE KOJE ĆE LETETI 2.300 KM NA SAT: Pogledajte kako izgleda ruska fabrika u kojoj se prave supersonični bombarderi (FOTO, VIDEO)
Foto: Profimedia

NAORUŽANJE

PUTIN SPREMA MAŠINE KOJE ĆE LETETI 2.300 KM NA SAT: Pogledajte kako izgleda ruska fabrika u kojoj se prave supersonični bombarderi (FOTO, VIDEO)

Planeta -

Rusija je u poslednjoj fazi izrade preciznih supersoničnih bombardera, koji će biti spremni za probne letove krajem ovog meseca.

Avion Tu-22M3M je "duboko modernizovana" verzija Tu-22M3 kojih ruska vazduhoplovne snage imaju oko 100 i koji se uveliko koriste u Siriji.

foto: Profimedia

Ovi avioni se sastavljaju u fabrici Gorbunov u Kazanju, oko 800 kolometara udaljenom od Moskve.

Inače, u Kazanju je održana prezentacija prvog modernizovanog bombardera "tupoljev" Tu-22M3M.

Bombarderu su usavršene performanse i sposoban je da se kreće brzinom do 2.300 kilometara na sat. Može da dostigne visinu od 13.000 metara i pokriva rastojanje od 6.000 kilometara. Kako se navodi, bombarderi Tu-22M3M moći će da nose supersonične rakete, kao i nove krstareće rakete H-32, a poseduju i veštačku inteligenciju.

foto: Profimedia

Ove nove letelice će moći da lete brzinom od pet maha, odnosno pet puta brže od brzine zvuka, a njihova navigacija će biti osam puta bolja od prethodnika.

Aleksander Konjukov, izvršni direktor "Tupoljeva" je rekao da će oko 30 od 100 Tu-22m3 biti nadograđeno na novi model do 2020. godine. Ostatak će biti kasnije nadograđen.

foto: Profimedia

Fabrikom rukovodi kompanija "Tupoljev", poznati proizvođač aviona, a otvorena je 1927. godine i u njoj su izgrađeni i mnogi najpoznatiji sovjetski vojni avioni, kao i civilne letelice.

foto: Profimedia

Ovi avioni će moći da prenose i ispaljuju nove krstareće rakete Kh-32 koji mogu da lete oko 600 kilometara na visini od 40 kilometara iznad tla brzinom od oko 5000 kilometara na čas.

U ove avione će moći da stanu još veći projektili Kh-50. Pored smrtonosnijih bombi, unapređene verzije aviona će imati i novi radio-elektronski sistem SVP-24-22 i radar NV-45.

Nadogradnjom će ove letelice imati i duži rok trajanja - oko 35 godina.

Tu-22M3 su u upotrebi još 1972. godine i korišćeni su još u Avganistanu.

Kurir.rs/Dejli mejl Foto: Profimedia

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track