RUSKI KONZERVATIVCI TRAŽILI OD LAVROVA DA KAZNI ZAHAROVU: Tvrde da je osramotila naciju zbog jedne izjave u Guči!
Foto: Zoran Šaponjić

žalili se

RUSKI KONZERVATIVCI TRAŽILI OD LAVROVA DA KAZNI ZAHAROVU: Tvrde da je osramotila naciju zbog jedne izjave u Guči!

Planeta -

Marija Zaharova, zvanični predstavnik Ministarstva spoljnih poslova Rusije, javno podržava rušioce društvenog morala, pišeu žalbi koju su ministru Sergeju Lavrovu poslali predstavnici Saveta za zaštitu javnog morala, kulture i tradicionalnih porodičnih vrednosti iz Novosibirska, organizacije koja zastupa ekstremno pravoslavlje.

Oni su žalbu Lavrovu pisali posle gostovanja Marije Zaharove u Guči, gde je bila zajedno sa srpskim ministrima Ivicom Dačićem i Nenadom Popovićem, a u postu na Fejsbuku je napisala da je obećala da će sledeće godine dovesti u Guču pank grupu "Lenjingrad".

"Mislim da mogu da vam odam tajnu: pošto je festival u Guči međunarodni, mnogi su mi rekli da bi želeli da na njemu vide ruske izvođače, na primer grupu "Lenjingrad". Odmah sam pozvala Sergeja Šnurova (osnivača benda), koji mi je rekao da mu je to veoma zanimljivo i postoji mogućnost da dođe sledeće godine. Mislim da on može da bude dobra konkurencija trubačima u Guči, nećete zažaliti ako dođe", istakla je Zaharova.

Pravoslavni aktivisti iz Novosibirska, međutim, osuđuju takav postupak i traže od Lavrova da reaguje. Oni navode da je time Zaharova "osramotila Rusiju i njen narod" jer poziva "skandaloznu grupu koja propagira alkoholizam i pušenje" na festival u "bratskoj Srbiji".

"Vulgarnosti, opscenosti, propaganda pušenja i pijanstva, karakteristični za ovu grupu, nikada nisu bili ono čime se Rusija predstavlja. Kulturna diplomatija treba da radi na jačanju međunarodnog autoriteta države", ističe se u pismu pravoslavnih aktivista.

Oni traže da Lavrov pozove Zaharovu na odgovornost "makar zbog organizovanja vulgarnih koncerata, ako već ne vidi njenje nezakonite aktivnosti".

"Visoki državni zvaničnik, direktor Departmana za informisanje i štampu Ministarstva inostranih poslova, diskredituje veliku rusku kulturu u očima Srba", istakli su oni u žalbi Lavrovu.

Inače, grupa "Lenjingrad" jedna je od najpopularnijih u Rusiji, iako je zabranjena na mnogim radio-stanicama, a njen osnivač, Sergej Šnurov, poznat kao Šnur, bio je pre dve godine muzičar sa najvećom zaradom u Rusiji od 11 miliona dolara godišnje. Ta grupa poznata je po tekstovima u kojima ima dosta psovki i slobodnog jezika i često je na udaru crkvenih krugova.

"Lenjingrad" je bio na udaru i visoko pozicioniranih političara, pa je tako Jurij Lužkov, dok je bio gradonačelnik Moskve, zabranio sve njihove nastupe na javnim mestima u gradu.

Razlog za netrpeljivost političara, ali i crkvenih krugova, na prvi pogled su samo opscenosti u jeziku, međutim, kako smatraju poznavaoci ruske muzičke scene, iza toga stoji zapravo to što "Lenjingrad" kritikuje i ismeva kulturno-političke klišee i negativnosti vladajuće ruske elite.

Kurir.rs/Ruskline.ru

Foto: Zoran Šaponjić

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track