ZAVRŠAVAJU DRUGI SVETSKI RAT POSLE 70 GODINA: Putin ponudio Japanu mirovni sporazum BEZ PREDUSLOVA! Abe ostao bez teksta!
Foto: EPA, AP

ISTORIJSKA IZJAVA

ZAVRŠAVAJU DRUGI SVETSKI RAT POSLE 70 GODINA: Putin ponudio Japanu mirovni sporazum BEZ PREDUSLOVA! Abe ostao bez teksta!

Planeta -

Predsednik Rusije Vladimir Putin predložio je na plenarnoj sednici "Daleki istok: Proširenje granica mogućnosti", koja je održana u okviru Istočnog ekonomskog foruma u Vladivostoku, zaključivanje mirovnog sporazuma između Rusije i Japana do kraja godine - bez preduslova.

"Pregovaramo sedamdeset godina. (Premijer Japana) Šinzo (Abe) je rekao: ’Hajde da promenimo pristupe‘. Hajde. Dakle, evo šta mi je palo na pamet: hajde da zaključimo mirovni sporazum - ne sada, već do kraja godine - bez ikakvih preduslova", rekao je Putin.

Rusija i Japan žele da postignu mirovni sporazum i potrebno je stvoriti povoljne uslove u regionu, rekao je ruski predsednik.

foto: AP

"Prvo, hoću da kažem da je Šinzo u pravu: i on i ja želimo da postignemo mirovni sporazum. Smatram da je to izuzetno važno i u našim bilateralnim odnosima i u smislu stvaranja povoljnih uslova za razvoj situacije u svetu. O ovome je upravo govorio predsednik (Kine) Si Đinping. Moramo stvoriti povoljne uslove u regionu. I ja se u potpunosti slažem sa tim", istakao je Putin i nastavio: "Japan je naš prirodni partner i želimo da razvijamo punopravne odnose."

Ruski lider predložio je da se nakon zaključivanja mirovnog sporazuma na njegovoj osnovi rešavaju sva ostala sporna pitanja.

"A onda, na osnovu tog mirovnog sporazuma, kao prijatelji nastavimo da rešavamo sva sporna pitanja. Čini mi se da bi nam ovo olakšalo rešavanje svih problema sa kojima ne možemo da izađemo na kraj već 70 godina", naglasio je Putin.

Premijer Japana, koji je uz predsednika Kine Sija Đinpinga slušao Putinovo obraćanje, ostao je bez teksta, ali foto-aparat je snimio izraz njegovog lica:

foto: AP

Četvrti Istočni ekonomski forum održava se od 11. do 13. septembra u Vladivostoku.

Kurir.rs/Sputnjik Srbija

Foto: EPA, AP

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track