KREMLJ PREBACIO LOPTU: Rupa u svemirskoj letelici? Pitajte Rogozina!
Foto: EPA

pod kontrolom

KREMLJ PREBACIO LOPTU: Rupa u svemirskoj letelici? Pitajte Rogozina!

Planeta -

MOSKVA - Situacija sa manjim padom pritiska na Međunarodnoj svemirskoj stanici je pod kontrolom, izjavio je danas portprol Kremlja Dmitrij Peskov.

"To je pitanje za šefa Roskosmosa Dmitrija Rogozna. Tamo je sve pod kontrolom", rekao je Peskov.

Specijalni istraživački panel, koji je formirao Roskosmos pod upravom svog prvog zamenika Nikolaja Sevastjanova, još ne zna šta je izazvalo oštećenje na Sojuzu, rekao je neimenovani izvor iz svemirske industrije.

Direktor ruske svemirske agencije "Roskosmos" Dmitrij Rogozin razgovarao je prošle nedelje sa američkim kolegom, administratorom NASA Džimom Brajdenstinom, o misterioznoj rupici koja je izazvala manji pad pritiska na Međunarodnoj kosmičkoj stanici (MKS) i informisao ga o toku istrage. Rupica je primećena dok je svemirska letelica "Sojuz" pristajala na MKS, ali posada - troje američkih, dvoje ruskih i nemački kosmonaut, brzo je locirala i zatvorila. Prvo žvakom, a onda i propisno.

O čemu su Rogozin i Brajdenstin pričali - ne zna se, jer su se dogovorili na ne daju nikakve izjave do kraja zvanične istrage. Rogozin je prethodno izjavio da je moguće da je rupa izbušena tokom proizvodnog procesa ili u orbiti.

Kurir.rs/Tanjug

Foto: EPA

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track