ISTOČNE ČLANICE EU SE UDRUŽUJU: Nova glavobolja Brisela, Orban je dobio neočekivanog saveznika
Foto: Profimedia

pakt

ISTOČNE ČLANICE EU SE UDRUŽUJU: Nova glavobolja Brisela, Orban je dobio neočekivanog saveznika

Planeta -

Bugarska će podržati Mađarsku u njenim napetim odnosima sa Evropskom unijom zbog demokratskih standarda, poručio je danas potpredsednik bugarske vlade Krasimir Karakačanov, istakavši da zemlje istočne Evrope treba da budu jedna uz drugu kad je reč o odnosima s Briselom.

Karakačanov, inače član antiimigrantski nastrojene stranke Ujedinjene patriote - mlađeg partnera u bugarskoj vladajućoj koaliciji, izjavio je da je bugarska vlada jednoglasno za usvajanje zajedničkog stava protiv bilo kakvih sankcija Mađarskoj, prenosi Rojters.

"Smatramo da je reč o povredi suvereniteta jedne ravnopravne države članice Evropske unije", rekao je Karakačanov novinarima nakon sastanka kabineta.

Kako je istakao, "danas je to Mađarska, sutra bi mogla biti Poljska, a jednoga dana bi se i Bugarska mogla naći na optuženičkoj klupi".

"Zemlje centralne i istočne Evrope trebalo bi da deluju solidarno i da pomažu jedna drugoj jer imaju zajedničke probleme", zaključio je on.

Evropski parlament je prošle nedelje, glasanjem bez presedana, podržao sankcije protiv Mađarske, optuživši desničarsku vladu premijera Viktora Obrana da gazi standarde EU o demokratiji, građanskim pravima i korupciji.

To bi, teoretski, moglo da rezultira gubitkom glasačkih prava Mađarske u EU, ali bilo koja država članica može da stavi veto na takav potez, a Poljska i Češka Republika su već nagovestile da bi to učinile, podseća britanska agencija.

EU i protiv Poljske vodi istragu zbog rezultata na polju demokratskih standarda i vladavine prava. Iako Brisel kritikuje Bugarsku zbog propusta u efikasnom uvođenju stroge vladavine prava, ta zemlja se ne suočava ni sa kakvom istragom te vrste.

Kurir.rs/Tanjug

Foto: Profimedia

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track