IZRAELCI U RUSIJI ZBOG OBARANJA ILJUŠINA: Visoka vojna delegacija putuje u Moskvu i nosi ključne dokaze (VIDEO)
Foto: YT Screenshot

diplomatija

IZRAELCI U RUSIJI ZBOG OBARANJA ILJUŠINA: Visoka vojna delegacija putuje u Moskvu i nosi ključne dokaze (VIDEO)

Planeta -

Vojna delegacija Izraela na čelu s komandantom izraelske vojne avijacije Amikamom Norkinom doputovaće sutra u Moskvu s informacijama o incidentu s ruskim izviđačkim avionom Il-20 koji je oborila sirijska protivvazdušna odbrana prilikom odbijanja izraelskog vazdušnog napada, saopštila je Armija Izraela.

"Komandant Vojno-vazduhoplovnih snaga i njegovi pratioci predstaviće sliku onoga što se dogodilo u svim aspektima, uključujući… osnovne zaključke istrage koju je sprovela Armija odbrane Izraela“, navedeno je u saopštenju.

Ministarstvo odbrane Rusije saopštilo je da je 17. septembra u 23.00 sata po moskovskom vremenu izgubljena veza s ruskim avionom Il-20 koji se vraćao u avio-bazu Hmejmim. Avion se nalazio na 35 kilometara od obale Sredozemnog mora.

U isto vreme, kako je saopštilo Ministarstvo, četiri izraelska lovca F-16 napala su sirijske objekte u Latakiji. Prema podacima Ministarstva odbrane Rusije, prikrivajući se ruskim avionom, izraelski piloti su ga izložili napadu PVO Sirije. Il-20 je oboren raketom iz kompleksa S-200. Poginulo je 15 ruskih vojnika.

Premijer Izraela Benijamin Netanijahu je u telefonskom razgovoru s predsednikom Rusije Vladimirom Putinom izrazio spremnost da Rusiji preda sve informacije neophodne za istragu o padu aviona Il-20 i predložio da u Moskvu uputi komandanta vojne avijacije.

Kurir.rs/Sputnjik

Foto: Screenshot

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track