ŽENE DOBILE ORGANE ISTE DONATORKE: 3 umrle, jedna jedva preživela! Niko nije znao da je u organima smrtonosna bolest! (VIDEO)
Foto: Profimedia

STRAHOTA!

ŽENE DOBILE ORGANE ISTE DONATORKE: 3 umrle, jedna jedva preživela! Niko nije znao da je u organima smrtonosna bolest! (VIDEO)

Planeta -

Četiri pacijentkinje iz Holandije, kojima su presađeni organi od iste donatorke, obolele su od raka dojke, a tri su preminule.

Donatorka je bila 53-godišnja žena, koja je 2007. preminula od moždanog udara. Donirala je bubrege, pluća, jetru i srce.

Medicinski testovi koji se obavljaju u ovakvim slučajevima nisu otkrili kancer u tkivu, a pet žena je dobilo ove organe. Međutim, u roku od šest godina četiri su umrle! Jedna od sepse, a tri od kancera! I peta pacijentkinja je obolela od kancera, ali uspeli su da je spasu tako što su joj uklonili presađeni bubreg i podvrgli je hemioterapiji.

Ovu preživelu pacijentkinju lečila je profesorka nefrologije na Univerzitetu u Amsterdamu dr Frederik Bemelman, a u studiji koju je nedavno objavila napisala je da je uklanjanje presađenog organa bilo ključno.

"Ovaj izvanredni slučaj ukazuje na često fatalne posledice raka dojke dobijene od donatora i sugeriše da uklanjanje organa donatora i obnova imuniteta mogu da podstaknu potpunu remisiju", tvrdi Bemelmanova. Ipak, ona dodaje da su ovakvi slučajevi izuzetno retki, kao i da ljudi ne bi trebalo da brinu da transplantacija organa nije sigurna.

"Prednosti transplantacije organa daleko nadilaze ove male rizike", kazala je Bemelman i dodala kako je ovo prvi slučaj transplantacije koji je izazvao pojavu raka dojke kod pacijenata nakon njenog dvadesetogodišnjeg rada na ovom polju.

"Uvek postoji rizik. Čak i kada radite neku rutinsku operaciju, postoji šansa da će vam se nešto desiti tokom postupka, ali to ne bi trebalo da spreči ljude da rade transplantacije", rekla je ona za CNN.

Kurir.rs/B92/Daily Mail

Foto: Profimedia/Ilustracija

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track