PUTIN ODLUČAN DA SE OSVETI ZA 15 RUSKIH VOJNIKA, AMERIKA I IZRAEL PANIČNO UPOZORAVAJU: Ne dajte Siriji S-300!
Foto: Reuters / Mikhail Klimentyev Kremlin, Profimedia

usijani odnosi

PUTIN ODLUČAN DA SE OSVETI ZA 15 RUSKIH VOJNIKA, AMERIKA I IZRAEL PANIČNO UPOZORAVAJU: Ne dajte Siriji S-300!

Planeta -

Odluka Rusije da nakon rušenja njihovog aviona u Siriju pošalje moderne antiraketne sisteme S-300 digla je na noge kako Izrael, tako i Ameriku.

Premijer Izraela Benjamin Netanjahu je danas u razgovoru sa predsednikom Rusije Vladimirom Putinom upozorio ga da će stavljanje unapređenog oružja u neodgovorne ruke ugroziti region.

Netanjahu je najavio da će Izrael nastaviti da štiti svoje interese, preneli su izraelski mediji. On je ponovio stav Izraela da je Sirija odgovorna za obaranje ruskog vojnog aviona prošle nedelje, dok Iran takođe snosi odgovornost jer destabiliše region.

Ambasada Rusije u Tel Avivu je objavila na Tviteru da je Putin naglasio Netanjahuu da je odluka Rusije da ojača vazdušnu odbranu Sirije u skladu s "trenutnom situacijom" i da je "cilj da eliminiše potencijalanu pretnju po život ruskih vojnika".

Putin je rekao Netanjahuu da su akcije Rusije usmerene na zaštitu ruske vojske, saopštio je Kremlj.

Izraelski mediji prenose da je danas savetnik za nacionlanu bezbednost SAD Džon Bolton rekao da će ruski plan o snabdevanju Sirije raketnim sistemom biti "značajna eskalacija" i da se nadaju da će Moskva preispitati tu odluku.

Rusija je danas najavila da će za dve nedelje snabdeti Siriju raketnim sistemom zemlja-vazduh uprkos oštrom protivljenju Izraela kojeg je Moskva optužila da je indirektno izazvao obaranje ruskog izvidjačkog aviona nad Sirijom.

SAD: Nadamo se da će Rusi preispitati odluku o slanju S-300

Administracija američkog predsednika Donalda Trampa upozorila je danas Rusiju da ne snabdeva Siriju naprednim sistemom raketne odbrane, ocenivši to kao "veliku grešku". Vašington je dodao da će američke snage ostati u Siriji dok u toj zemlji budu bile snage Irana.

Američki savetnik za nacionalnu bezbednosti Džon Bolton izjavio je da bi isporuka S-300 bila "značajna eskalacija" već velikih tenzija na liskom istoku.

Dodao je da će državni sekretar SAD Majk Pompeo o tome razgovarati s ministrom spoljnih poslova Rusije Sergejem Lavrovom tokom godišnjeg zasedanja Generalne skupštine UN u Njujorku.

foto: Shutterstock

"Verujemo da bi ruska isporuka S-300 sirijskim vlastima bila značajna eskalacija. Nadamo se da će, ako su medijski navodi tačni, Rusi preispitati tu odluku", rekao je Bolton.

Ruski predsednik Vladimir Putin je danas ranije predsednika Sirije Bašara al Asada o predstojećoj isporuci sistema S-300.

foto: EPA/ Michael Klimentyev /Sputnik

Bolton je rekao da se u Siriji nalaze američke snage zbog čega postoji zabrinutost i dodao da Izraelci imaju legitimno pravo da se brane od iranske agresije.

"Izraelci imaju legitimno pravo da se brane protiv iranskog agresije, i svi pokušavamo da smanjimo tenzije i mogućnost velikih novih neprijateljstava", rekao je Bolton, uz ocenu da bi isporuka ruskog sistema raketne odbrane bila "velika greška" i dodao da će američke snage ostati u regionu dok Iran "ne ode" iz Sirije.

Ruski avion Iljušin Il-20 oborila je greškom prošlog ponedeljka sirijska protivavionska odbrana u pokušaju da se suprotstavi napadu četiri izraelska aviona F-16 na oružano postrojenje kraj lučkog grada Latakije. U avionu je poginulo 15 ruskih vojnika.

Kurir.rs / Beta

Foto: Reuters / Mikhail Klimentyev Kremlin, Profimedia

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track