CIA JE TAJNO SKUPLJALA VICEVE IZ SSSR: Smejali su im se i PREDSEDNICI, a evo šta se krije iza tog plana!
Foto: Profimedia

HLADNORATOVSKE ŠALE

CIA JE TAJNO SKUPLJALA VICEVE IZ SSSR: Smejali su im se i PREDSEDNICI, a evo šta se krije iza tog plana!

Planeta -

Vreme Hladnog rata bilo je poznato kao crno doba, ali je moglo i da nasmeje ljude. Tajanstveni svet špijuna, posebno ruskih i američkih u doba Hladnog rata, uvek je zanimljiva tema.

Uz one njihove standardne svakodnevne poslove, kao što su nadzor, prisluškivanja, praćenja, tajni zadaci, čini se kako im nije ostajalo puno vremena za zabavu i opuštanje.

Osim ako to neki zadatak od njih nije zahtevao. Ali da su i oni bili poput nas, običnih ljudi, koji vole da zbijaju šale, pokazuju i dokumenti pronađeni u tajnom skladištu CIA.

Dokumenti s kojih je skinuta oznaka poverljivosti prikazuju šale koje agenti CIA skupljali i preneli Vašingtonu, a koje su zbijali Sovjeti, a prepričavali sigurno i njihovi agenti.

"Amerikanac kaže Rusu da je SAD toliko slobodna zemlja da on može doći ispred Bele kuće i vikati "Nek se g... Ronald Regan". A Rus mu na to odgovara: To nije ništa. Ja mogu stati ispred Kremlja i vikati Nek se g...Ronald Regan i isto tako".

Ta šala je nasmejala i pomenutog predsednika Regana a neki čak kažu kako mu se toliko svidela da je i on prepričavao.

Iako nije poznato zašto je CIA to radila, neki će reći kako su na takav način zapravo pratili mišljenje Rusa o američkim političarima i vlasti.

Poseban izvor šala bio je i Mihail Gorbačov, poslednji predsednik SSSR koji je ostavku na svoju dužnost podneo krajem decembra 1991. godine usled raspada te moćne sile.

"Radnik stoji u prodavnici pića i kaže: Dosta mi je, sačuvajte mi mesto, idem da upucam Gorbačova. Nakon dva sata vratio se i hteo je da stane na isto mesto gde je stajao pre nego je otišao. Njegov ga je prijatelj pitao: Jesi ga uspeo? Ovaj mu odgovara: Nisam, tamo je red čak puno duži nego ovde."

Neiscrpan izvor šala bio je i način života u Sovjetskom savezu, na primeru Čukčija, autohtonog naroda koji nastanjuje Čukotsko poluostrvo obale Čukotskog i Beringovog mora kao i Arktičkog okeana.

"Upitali su ga šta bi uradio da se granice Sovjetskog saveza otvore. Odgovorio im je kako bi se popeo na najveće drvo. Kad su ga pitali zašto, rekao je: Da ne bih slučajno zapeo u stampedu svih onih koji žele otići! Zatim su ga upitali što bi uradio da se otvori američka granica. Na šta je odgovorio: Popeo bih se na najviše drvo kako bih mogao videti ludu osobu koja bih htela da dođe ovde."

Zabavnih šala bilo je i na račun Josifa Staljina.

"Jedan Rus se vratio u Moskvu nakon što ga nije bilo 15 godina. Objasnio je kako je bio u zatvoru jer je Staljina nazvao glupanom. Puno je to godina za kritiku vođe, rekao mu je prijatelj. Na šta mu je ovaj odgovorio: O, dobio sam samo godinu dana za to. Ostalih 14 dobio sam za otkrivanje državne tajne."

Od šala nije bio pošteđen ni KGB.

"Pošto je sedište KGB zahvatio požar, neko ih je nazvao telefonom. Odmah su mu odgovorili: Ne možemo ništa da uradimo, KGB je upravo izgoreo. Pet minuta nakon toga ista osoba nazvala je opet. I dobila isti odgovor. Kada je nazvao treći put, operator je prepoznao njegov glas i upitao ga zašto stalno zove kad mu je već rekao da je KGB izgoreo. Ovaj je odgovorio: Znam, samo volim to da čujem".

Kurir.rs/ Express.hr

Foto: Profimedia

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track