Najnovije vesti

OVAJ DETALJ  UBISTVA BUGARSKE NOVINARKE OTKRIVA SVE: Nisu je ubili zbog istraživačkog rada, motiv je JEZIV I ZLOKOBAN (VIDEO)
ilustracija, Foto: Printscreen Facebook

opasno

OVAJ DETALJ UBISTVA BUGARSKE NOVINARKE OTKRIVA SVE: Nisu je ubili zbog istraživačkog rada, motiv je JEZIV I ZLOKOBAN (VIDEO)

Planeta

Lokalni bugarski portal Ruse24 preneo je da je nekoliko metara od mesta gde je pronađeno telo ubijene novibarke Viktorije Marinove pronađen i deo crvene bluze koju je nosila tog dana.

Prethodno, regionalni tužilac Georgi Georgijev potvrdio je da da je deo njene odeće, ključevi od automobila i njen mobilni telefon nestao. Takođe, istražitelji su potvrdili da je na mestu ubistva pronađeno mnogo DNK uzoraka, što je za pojedine dokaz da je reč o nasumice izabranoj žrtvi.

 

Takav stav podržava i bugarski kriminolog Botevo Botev koji je gostujući u jutarnjem programu BTV televizije rekao da veruje da motiv ubistva nema veze sa istraživanjem o korupciji na kojem je Marinova radila poslednjih meseci, već da je reč je o "običnom slučaju".

 

Napadač je "psihopata kome nije prvi put da napada žene", rekao je Botev, podsećajući na nerešeni slučaj brutalnog ubistava žene u istom gradu koje se dogodilo pre više od deset godina i nekoliko ubistava u Sofiji, kojima su takođe prethodila silovanja, a kod kojih su žrtve izabran slučjano.

Ipak, kolege ubijene novinarke ne slažu se sa tim, čak pojedini pozivaju da istragu preuzmu međunarodni istražitelji, sumnjajući u bugarsku policiju. Jedan do njih je Asen Jordanov, vlasnik nezavisnog istraživačkog portala Bivol.bg.

"Mi pozivao da na nezavisnu istragu. Želimo da nezavisni evropski istražitelji budu uključeni u istragu jer verujemo da su bugarske vlasti deo kriminalne mreže - rekao je on.

 

Upravo novinar portala Bivol.bg bio je jedan od poslednjih gostiju u emisiji "Detektor" koju je Marinova nedavno pokrenula na BTV. Istraživački novinar Dimitar Stojanov i njegov kolega Atila Biro iz projekta "Romanian Rise Project", sa Marinovom su razgovarali o malverzacijama sa novcem iz fondova Evropske Unije u koje uključeni poznati biznismeni i političari, a koje su njihove organizacije istraživale kao deo šireg projekta koji finansira fond Evropske komisije IJ4EU i Evropski centar za slobodu medija.

Bivol.br objavio je 10. septembra tekst pod naslovom “GPGate: Konsultantske kompanije uključene u veliku korupciju sa EU fondovima i javnom nabavkom”, u kojem se tvrdi da su kompanije povezane sa "GP grupom" davale mito i manipulisale javnom nabavkom. Portal je otkrio i kako se krađa novca odvijala - paralelni računi o količinama, manje urađenog posla od planiranog, manje korišćenog materijala od navedenog, ali sve je pritom uredno naplaćeno od javnih tela u punome iznosu. Kako kažu, razlika u iznosima je "korupcijski porez", u iznosu od 30 do 40 odsto. Bivol.bg navodi kako je malo verovatno da je GP-ova šema izuzetak i da verovatno postoji nekoliko sličnih mreža u zemlji oko “svih glavnih igrača u javnoj nabavci i apsorpciji fondova EU”.

 

Da bi tenderi prolazili glatko i projekti napredovali, konsultanti, navodi se u izveštaju, podmićuju na svim nivoima - od zamenika ministara sve do revizora, a to su zaključili proučavajući tajne računovodstvene knjige kompanija "Rila Consult", "Europrogramconsult", "M Consult Finance", "EU Energy Project" i drugih.

 

Provizije, koje su činile 55 odsto prihoda konsltantskih firmi, uredno su u tablicama u Excelu, a urednici portala Bivol.bg raspolažu onima od novembra 2013. do februara 2015, piše Novac.hr.

Izveštaj o malverzacijama u nekoliko građevinskih projekata završava najavom da će rezultati biti prosleđeni OLAF-u (Evropska agencija za borbu protiv prevara).

 

Inače, vlasnik portala Bivol.bg Asen Jordanov rekao je za agenciju AFP da je već primio informacije da su njegovi novinari izloženi opasnosti zbog svog istraživačkog rada čije su rezultate objavili u emisiji “Detektor” ubijene Viktorije Marinove. Ubistvo koleginice Jordanov naziva egzekucijom i kaže da je "zamišljeno kao upozorenje".

 

Kurir.rs/Bivol.bg/Novac.hr

Foto: Printscreenn Facebook

 

 

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...