KONTROVERZNI SAUDIJSKI PRINC NE PRESTAJE DA ŠOKIRA JAVNOST: Nižu se MISTERIOZNI DOGAĐAJI otkad je zaseo na  tron bogate kraljevine! (VIDEO)
Foto: EPA / Saudi Press Agency

šminkanje stvarnosti

KONTROVERZNI SAUDIJSKI PRINC NE PRESTAJE DA ŠOKIRA JAVNOST: Nižu se MISTERIOZNI DOGAĐAJI otkad je zaseo na tron bogate kraljevine! (VIDEO)

Planeta -

U Saudijskoj Arabiji dogodilo se nekoliko kontroverznih događaja otkako je Saudijski princ prestolonaslednik Mohamed bin Salman zaseo na tron u junu 2017. godine.

Uprkos potezima mladog princa ka modernizaciji ekonomije i društva – uključujući ukidanje zabrane vožnje automobila ženama – kraljevstvo je pojačalo represiju nad religioznim, intelektualnim i feminističkim disidentima, a uplitanje princa osećaju i sve prisutnije strane politike.

Poslednji u nizu misterioznih događanja je sudbina saudijskog novinara Džamala Kašogija, koji je nestao otkako je ušao u konzulat u Istanbulu 2. oktobra. Kašogi je živeo u samonametnutom egzilu u SAD od prošle godine, kako bi izbegao moguće hapšenje nakon kritikovanja princa Salmana i intervencije u Jemenu.

Rijad je saopštio da je 59-godišnji novinar, dopisnik “Vašington posta”, napustio saudijski konzulat ubrzo po dolasku, ali turska policija tvrdi da ga je likvidirao tim ubica koji je poslat u Istanbul i koji je napustio grad istog dana.

Rijad je odbacio optužbe kao “neosnovane”, dok je krunski princ pozvao turske vlasti da pretraže konzulat, ističući da njegova zemlja “nema šta da krije”.

Od marta 2015. Saudijska Arabija vodi regionalnu vojnu intervenciju u Jemenu, kao podršku vladi koja se bori protiv pobunjenika podržanih Rijadovih večnim rivalom Iranom. Saudijska koalicija sprovela je niz vazdušnih udara, a grupe za ljudska prava često ukazuju da u njima ginu civili. Tako je 9. avgusta poginula 51 osoba, od čega 40 dece, u vazdušnom napadu na autobus u Sadi, severnom uporištu pobunjenika. Koalicija je priznala greške, ali optužila pobunjenike Huti da koriste civile kao ljudski štit.

ZLATNI KAVEZ

Panel stručnjaka Ujedinjenih nacija je u izveštaju krajem avgusta optužio obe strane za prekršaje, ali i ukazao da su vazdušni napadi koalicije uzrokovali većinu zabeleženih civilnih žrtava i podigli pitanja u vezi procesa targetiranja. Saudijska koalicija je rekla da je ovaj izveštaj pun neistina. UN navode da je od saudijske intervencije u konfliktu u Jemenu poginulo skoro 10.000 ljudi.

Inače Saudijske vlasti uhapsile su prošlog septembra oko 20 osoba, uključujući uticajne propovednike i intelektualce, a početkom novembra pokrenule su veliku kampanju protiv korupcije. Luksuzni hotel “Ric-Karlton” u Rijadu služio je tri meseca kao pritvor za desetine osumnjičenih prinčeva i visokih zvaničnika. Niz osumnjičenih – uključujući milijardera, princa Al Valida bin Talala – oslobođeno je nakon što su platili pozamašne sume vlastima.

JESTE ILI NIJE OSTAVKA

Premijer Libana Saad Hariri je na sveopšti šok, tokom posete Rijadu, 4. novembra 2017. iznenada objavio da podnosi ostavku. On je rekao da je to zbog pretnji smrću u njegovoj zemlji i okrivio Iran za probleme u regionu, da bi se nekoliko dana kasnije ponovo pojavio na televiziji, izgledajući iscrpljeno, zbog čega su kolale glasine da su ga Saudijci držali u pritvoru.

Nakon francuske intervencije Hariri se pre tri nedelje vratio u Liban preko Pariza i opovrgao ostavku, navodeći da je otvoren za dijalog sa moćnim pokretom Hezbolah kojeg podržava Iran. Saudijska Arabija je porekla da je zastrašila Haririja kako bi dao otkaz i da ga je držala protiv njegove volje.

Kurir.rs/Jahu njuz

Foto EPA / Saudi Press Agency

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track