OLUJA URNIŠE EVROPU! NEVREME POTOPILO JUG FRANCUSKE: 13 poginulih, bujice nosile ljude na spavanju! (VIDEO)
Foto: Prinstcreen/ Youtube

NADLEŽNI POZVALI LJUDE DA NE IZLAZE IZ KUĆA

OLUJA URNIŠE EVROPU! NEVREME POTOPILO JUG FRANCUSKE: 13 poginulih, bujice nosile ljude na spavanju! (VIDEO)

Planeta -

Najmanje 13 ljudi je poginulo, a petoro povređeno u poplavama koje su pogodile jugozapadne delove Francuske, saopštilo je danas francusko Ministarstvo unutrašnjih poslova.

Prethodno je šef departmana Od Alen Tirion rekao da je u nevremenu, zbog koga je izdat crveni stepen upozorenja, stradala jedna žena a da se se još dve osobe vodile kao nestale, kao i da je jedna osoba povredjena u ruševinama.

Reka Od jutros je narasla na najviši nivo od 1891. godine, blizu sedam metara, rečeno je agenciji Frans pres u francuskoj službi za praćenje nivoa voda Vižikri (Vigicrues).

On je naveo da su najgore pogođena mesta Konks-sir-Orbijel i Vilardonel, gde su vode porasle do prozora na prvim spratovima pojedinih kuća.

Tirion je rekao da su bujice stigle iznenada.

"Najmanje jednu žrtvu podivljale vode odnele su na spavanju", kazao je Tirion.

Tirion je rekao za televiziju BVMTV da su neki od nastradalih izgleda odneti poplavnim vodama.

On je rekao da je reka Od porasla na preko šest metara i da su polavne vode u nekim slučajevima bile toliko jake i da službe za spasavanje nisu mogle da se probiju.

Francuska meteorološka služba Meteo Frans proglasila je jutros crveni znak upozorenja za departman Od, zbog jake oluje i kiša i pozvala stanovništvo da ostane u domovima. Obustavljen je prevoz dece u škole u najvećem gradu te oblasti Karkasonu.

U tom delu je već palo više od 180 milimetara kiše.

Još šest departmana na jugu Francuske stavljena su jutros u narandžasto stanje pripravnosti zbog oluje praćene jakim kišama.

Početkom popodneva olujne kiše će se smanjiti u Odu i pomeriti ka obližnjim departmanima na jugu ka istočnim Pirenejima gde bi moglo da padne do 200 milimetara kiše.

Poboljšanje se očekuje večeras.

Kurir.rs/ Beta-AFP

Foto: Printscreen/ Youtube

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track