UKRAJINA PROVOCIRA JOŠ JEDAN SUKOB U EVROPI: Sada je udarila na jednu članicu NATO
Foto: Profimedia

Hladni rat

UKRAJINA PROVOCIRA JOŠ JEDAN SUKOB U EVROPI: Sada je udarila na jednu članicu NATO

Planeta -

Diplomatska razmirica između Mađarske i Ukrajine je eskalirala, kada je Budimpešta opozvala ambasadora u Kijevu, kako bi protestvovala zbog "crne liste" koja uključuje etničke Mađare u Ukrajini, kao izbog vojnih poteza na zajedničkoj granici.

"Ukrajinska antimađarska politika dostigla je nov nivo", tvrdi zvaničnik iz mađarskog ministarstva spoljnih poslova Levente Mađar. On je optužio Kijev da inicira tenzije između dva suseda. Mađarska, koja je član EU i NATO-a, navela je više žalbi na Kijev u pokušaju da blokira Ukrajinu na putu tešnje saradnje sa Zapadnim blokom i vojnom alijansom.

"Zovemo svoje saveznike iz EU i NATO-a da temeljno ispitaju šta se dešava u Ukrajini", kaže Mađarska. Oko 100.000 etničkih Mađara koji žive u Ukrajini, blizu granice, "uplašeno je takvim događajima, kao što je skora uzbuna sa listom od 300 imena na sajtu ukrajinske nacionalističke grupe "Miritvoreti".

Lista uključuje mađarske zvaničnike, kao i etničke Mađare iz oblasti Transkarpatije, koji imaju dvojna državljanstva, što je u Ukrajini zabranjeno.

"To je crna lista, jer se ta imena navode kao neprijatelji Ukrajine. I pre se događalo da su ljudi sa takvih lista posle žrtve ubistava", kaže Mađar.

On je izrazio "zabrinutost" da je sajt Ukrajinskog parlamenta poslao peticiju za "kolektivnu deportaciju" dvojnih državljana. Takođe je naveo da je Ukrajina premestila vojne jedinice na granicu sa Mađarskom i da tamo gradi barake.

Saopštio je i da je ukrajinski ambasador negirao umešanost Kijeva u listu i peticiju, tvrdeći da je premeštanje trupa samo potez da se zaštite lokalci.

Zvaničnici iz Kijeva nisu odmah odgovorili na navode Budimpešte.

Poslednja diplomatska razmirica prati bljesak – snimak od prošlog meseca koji pokazuje mađarskog diplomatu u Ukrajini koji deli pasoše etničkim Mađarima.

Kijev je na to odgovorio proterivanjem mađarskog konzula, na šta je Budimpešta uzvratila istom merom.

Odnosi između Mađarske i istočnog suseda počeli su da se pogoršvaju pre godinu dana, kada je Ukrajina zabranila nastavu na mađarskom jeziku.

Kurir.rs/Radio Slobodna Evropa

Foto: Profimedia

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track